Juneći file sa šampinjonima, tikvicama i zelenom salsom
sastojci
- 4 juneća filea od cca 200 g
- 4 ploške dimljene pancete
- stručak svježe majčine dušice
- 8 srednjih šampinjona
- 1 veća tikvica
- 10 šlica maslinova ulja
- 1 režanj češnjaka
- korica jednog nešpricanog limuna
- 1 filet inćuna
- sol i svježe mljeveni papar
Za zelenu salsu
- 2 režnja češnjaka
- žlica kapara
- 6 sitnih krastavaca
- 6 fileta inćuna
- 1 žlica Dijon senfa
- 3 žlice crvenog vinskog octa
- šaka listova svježeg peršina
- šaka listova svježeg bosiljka
- šaka listova svježe mente
- 8 žlica kvalitetnog maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo pripremite zelenu salsu tako da sitno nasjeckate sve potrebne sastojke i stavite ih u zdjelu. Dodajte senf i vinski ocat te postepeno dodavajte maslinovo ulje. Miješajte dok ne postignete željenu gustoću. Posolite i popaprite te ostavite sa strane do posluživanja.
Svaki od narezanih odrezaka visine cca 25mm, obložite bočno narezanim ploškama pancete i povežite kuharskim koncem. Posolite ih i popaprite. Gljive ogulite kako bi se lakše u njih upila marinada. Tikvice nasijecite na ploške debele oko 1 cm.
Marinadu napravite tako da stručak majčine dušice stavite u mužar i dobro stučete sve gornje listove. Dodajte češnjak, filet inćuna i limunovu koricu. postepeno ulijte i maslinovo ulje te sve dobro promiješajte kako bi se okusi proželi.
Odreske, gljive i tikvice dobro premažite marinadom. Dobro zagrijte grill tavu (ili roštilj) i na nju stavite peći odreske, a gljive i tikvice par minuta poslije jer im treba kraće vremena da se ispeku. Okrećite ih svake minute i svaki put ih premažite metlicom od majčine dušice umočenom u preostalu marinadu. Odresci se peku ukupno po cca 4-5 minuta sa svake strane a gljive i tikvice će biti gotove nakon 5-6 minuta.
Kad je meso pečeno, uklonite konac i posložite ga na tople tanjure skupa sa gljivama i tikvicama preliveno sa zelenom salsom.