Ječmena kaša s bundevom
sastojci
- 600 g bundeve
- 250 g ječma
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 žlica listova majčine dušice
- 1 žlica naribanog svježeg parmezana
- krupna morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180°C. Dobro operite bundevu, prerežite je na četvrtine, očistite od koštica pa stavite na pleh za pečenje. Pleh prethodno prekrijte papirom za pečenje. Svaku od četvrtina bundeve posolite krupnom morskom soli, nasjeckanim listovima svježe majčine dušice, na krupno narezanim češnjakom i sve lagano pokapajte maslinovim uljem. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu 60 minuta.
Dok se bundeva peče skuhajte ječam. U posebnu posudu dodajte dvostruku količinu vode od količine ječma. Posolite ga i pustite da se kuha oko 30 minuta. Nemojte ga prekuhati jer bi trebao ostati “al dente”.
Kad je bundeva pečena, izvadite je iz pećnice, pustite da se malo ohladi pa joj odvojite koru. Uzmite vilicu pa meso bundeve izmiješajte u pire. Na maslinovu ulju pirjajte na sitno sjeckani crveni luk pa dodajte narezana dva režnja češnjaka. Kad se luk malo prodinstao dodajte pire od bundeve. Zalijte s polovicom toplog pilećeg temeljca i pustite da kuha 10 minuta. Prije no što ćete u pire od bundeve dodati kuhani ječam, uspite ostatak temeljca, dodajte ječam i pustite da se kuha na laganoj vatri još 10 minuta ili dok se temeljac ne reducira. Tekstura bi trebala biti kao kod malo rjeđeg rižota. Popaprite i posolite po želji. Poslužite posuto svježim ribanim parmezanom i listićima svježe majčine dušice.