Janjeći gulaš
sastojci
- 1 kg janjećeg buta bez kosti
- 400 g rajčice iz limenke
- 350 ml vode ili pilećeg temeljca
- šaka nasjeckanog svježeg korijandra
- 1 žličica sitnog smeđeg šećera
- 300 g riže Basmati za prilog
- sol i svježe mljeveni papar
Za marinadu
- 1 glavica crvenog luka
- 2 žlice naribanog đumbirova korjena
- 1 velika crvena čili papričica
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice acceta balsamica
- 2 žličice mljevenog korijandra
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica mljevenog cimeta
- morska sol
Način pripreme
Otkošteni janjeći but očistite od žilica i masnoće pa ga narežite na komadiće od cca 2-3 cm. Janjetinu odložite u veću staklenu zdjelu.
Sve sastojke za marinadu stavite u blender i dobro izmiksajte. Dodajte marinadu janjetini pa sve dobro izmiješajte kako bi se meso ravnomjerno prekrilo marinadom. Meso pokrijte i stavite marinirati u hladnjak preko noći ili na par sati ako nemate vremena.
Nakon mariniranja meso skupa sa marinadom stavite u veći zagrijani lonac. Dodajte vodu, rajčice iz limenke i šećer pa sve dobro promiješajte. Pustite da zakipi, smanjite vatru, poklopite pa kuhajte na laganoj vatri 90 minuta.
Sitno nasjeckajte listove korijandra pa ih nakon 90 minuta dodajte u gulaš pa pustite da kuha bez poklopca još 30 minuta kako bi se gulaš zgusnuo. Ako vam je i nakon toga prerijedak možete dodati malo brašna.
Dok se gulaš kuha za prilog pripremite rižu. Dobro operite 300g riže basmati pa ju stavite u 1.5 lit. hladne posoljene vode. Kad voda zakuha smanjite vatru pa kuhajte još 10 minuta. Rižu dobro ocijedite pa je u cjedilu stavite iznad lonca u kojem se kuhala i prekrijte s folijom ili krpom da se posuši.
Janjeći gulaš poslužite sa savršeno kuhanom rižom i pospite ga s ostatkom nasjeckanih listova svježeg korijandra.