Grilana hobotnica s pečenim krumpirima i mini rajčicama
sastojci
- 800 g hobotnice
- 500 g krumpira
- 8 listova svježeg lovora
- 4 režnja češnjaka
- 200 g maslina kalamata
- 100 ml majoneze
- 200 g cherry rajčica
- 3 žlice biljnog ulja
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite i očistite hobotnicu pa je ubacite u veći lonac skupa s listovima lovora, oguljenim češnjakom i nekoliko zrna papra. Zalijte sve vodom toliko da prekrije hobotnicu pa pustite da lagano kuha 45-60 minuta tj. dok hobotnica ne omekša. Izvadite je nakon toga iz vode pa joj odrežite krakove i stavite sa strane.
Sada možete krenuti s pripremom preljeva. Iz kalamata odstranite koštice pa ih stavite u blender skupa sa majonezom. Ostavite nekoliko maslina za finalno ukrašavanje jela. Izmiksajte masline i majonezu u glatku smjesu pa ostavite sa strane.
Očistite krumpir pa ga narežite na manje kriške. Zagrijte dublju tavu debljeg dna pa na biljnom ulju prepržite krumpire dok ne postanu rumeni i mekani (cca 20 minuta). Ostavite ih sa strane na toplo pa na istoj masnoći prepržite cherry rajčice. Sa strane zagrijte grill tavu pa na njoj prepržite skuhane krakove hobotnice koje ste prethodno posolili i popaprili. Biti će dovoljno po 5 minuta sa svake strane.
Kad su sve namirnice pripremljene možete krenuti s posluživanjem. Na tanjur prvo stavite pečeni krumpir pa na njega položite krakove grilane hobotnice. Na sve stavite prepečene mini rajčice i cijele masline kalamate. Za kraj sve prelijte umakom od kalamata i majoneze i pospite sitno sjeckanim peršinom.