Fini ražnjići od piletine i janjetine
sastojci
Janjeći ražnjići
- 500 g janjetine od buta
- 2 srednja crvena luka
- 2 srednje crvene paprike
- 6 štapića za ražnjiće
Za marinadu
- 0.5 žličice sjemenki kumina
- 2 žličice sjemenski korijandra
- 2 klinčića
- 1 žlica crvene slatke paprike
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Pileći ražnjići
- 500 g pilećih prsa
- 4 tikvice (narezane po dužini)
- 6 štapića za ražnjiće
Za marinadu
- žlica nasjeckanih listova svježeg korijandra
- žlica nasjeckanih listova svježe metvice
- 3 češnja češnjaka
- 4 mlada luka
- 1 svježi crveni čili
- korica i sok od 1 limuna
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Janjeći but odvojite od kosti pa ga očistite od kože i masnoće. Narežite ga na kockice od 2,5 cm. Sad pripremite marinadu na način da sve začine stavite u mužar i usitnite. Stavite ih u veću staklenu posudu pa dodajte maslinovo ulje kako bi dobili gustu marinadu s kojom ćete premazati meso. Posolite, popaprite pa dodajte na kockice narezanu janjetinu i sve dobro izmiješajte. Ostavite u marinadi 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite piletinu. pilećia prsa narežite na kockice 2,5 cm kao i janjetinu. Odložite je u staklenu zdjelu dok ne pripremite marinadu. Očistite i nasjeckajte češnjak, mladi luk i čili papričicu. Naribajte koru i iscijedite sok 1 limuna. Sve sastojke skupa sa začinskim biljem stavite u blender i dobro usitnite. Stavite smjesu u manju staklenu zdjelu pa dodajte maslinovo ulje. Pripremljenu marinadu dodajte mesu i sve dobro promiješajte. Stavite da se marinira dok ne pripremite janjeće ražnjiće.
Za pripremu janjećih ražnjića očistite crveni luk pa ga nasijecite u četvrtine. Crvenu papriku dobro operite, očistite od sjemenki pa narežite na 2,5 cm. Uzmite drvene ili metalne štapiće za ražnjiće pa prvo nabodite komadić marinirane janjetine. Nakon njega stavite luk pa papriku, pa opet meso i tako sve dok ne potrošite sve meso. Trebali bi dobiti cca 6-8 ražnjića.
Zza pripremu pilećiih ražnjića operite tikvice, pa ih narežite po dužini na tanke trake. Uzmite drvene ili metalne štapiće za ražnjiće po prvo nabodite trakicu tikvice. Nakon toga nabodite komadić marinirane piletine na način da tikvicu isprepletete oko svakog komada piletine. Nabadajte tako tikvicu oko piletine dok ne napunite ražnjić i potrošite svu piletinu. Ražnjiće poslužite s povrćem sa grilla ili nekom hrskavom salatom. Možete ih pripremiti na roštilju ili u kući na grill tavi. Uz ražnjiće će najbolje pasati neko dobro ohlađeno pivo ili hladna slavonska Graševina.