File brancina u kori od peršina i limuna
sastojci
- 2 svježa brancina od 500 g
- 260 g miješanog povrća (špinat i poriluk)
- 250 g mrkve
- 50 g maslaca
- velika vezica peršina ravnog lista
- korica i sok od 1 nešpricanog limuna
- 2 velike kriške starog kruha ili brusketa
- sol i svježe mljeveni crni papar
- žličica Dijon senfa
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- žlica očišćenoh pistacia, grubo nasjeckanog
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 190°C. Narežite stari kruh na kockice i stavite u blender s narezanim peršinom i koricom nešpricanog domaćeg limuna. Napravite grube mrvice.
Očistite brancine i izrežite 4 fileta. Pažljivo ih očistite od kostiju koristeći pincetu. Posolite i lagano nauljite filete brancina, pa ih s obadvije strane uvaljajte u panadu koju ste napravili. Lagano pritisnite da se smjesa dobro zalijepi za ribu.
Nauljite posudu za pečenje, stavite u nju ribu okrenutu s kožom prema dolje i pecite u zagrijanoj pećnici 10-15 min. Dok se riba peče zakuhajte lonac lagano posoljene vode. U vodu stavite narezanu mrkvu i kuhajte 10 minuta dok mrkva ne omekša. Nakon toga izvadite mrkvu a iznad zakuhane vode stavite cjedilo i u njega narezani poriluk i špinat pa skuhajte povrće na pari.
Mrkvu ocijedite i prepržite u zagrijanoj tavi na maslacu i žlici smeđeg šećera dok ne bude dobro glazirana. Kuhano povrće začinite preljevom od maslinova ulja, senfa i limunova soka (koji ste prethodno pripremili). Lagano posolite, popaprite i poslužite uz pečenu ribu. Poslužite i glaziranu mrkvu posutu sitno sjeckanim pistacijem. Ukusno i brzo jelo. Uz ovo jelo najbolje paše rashlađena Malvazija.