sastojci
- 300 g brašna
- 1 jaje
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 4 žlice pekmeza od šljiva
- cimet
- 1 kg šljiva
Način pripreme
Hladan maslac usitnite ili narežite na kockice. Pomiješajte maslac i brašno dok ne dobijete smjesu poput krušnih mrvica. Umiješajte šećer. Dodajte jaje i umijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
Sameljite 50g lješnjaka. Šljive zarežite do pola, izvadite im koštice. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Nabockajte tijesto vilicom, premažite pekmezom od šljiva i pospite mljevenim lješnjacima. U krug poslažite polovice šljiva, počnite od ruba kalupa prema sredini. Pospite cimetom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta na 200°C na drugoj prečki odozdo.
Ohlađeni kolač pospite krupnim šećerom.