sastojci
- 160 g brašna
- 4 jušne žlice šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- korica jednog nešpricanog limuna
- 0.5 žličice soli
- 4 jaja
- 100 ml jogurta
- 50 ml weisse piva
- 3 oguljene jabuke Green Smith
- 50 g maslaca
- 1 čajna žličica cimeta
- biljno ulje za prženje
Način pripreme
U dubljoj staklenoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, 2 žlice šećera, vanilin šećer, sol, naribanu koricu limuna). U drugoj zdjeli umutite 4 jaja sa jogurtom i pivom pa ih dodajte u brašno i ostale suhe sastojke. Lagano sve izmiješajte kako vam tijesto ne bi postalo žilavo. Odložite na hladno dok ne pripremite jabuke.
Ogulite i očistite 3 jabuke, pa ih narežite na kriške. U većoj tavi zagrijte maslac pa pecite jabuke uz dodatak jedne žlice šećera dok ne omekšaju i lagano se karameliziraju. Stavite ih na stranu da se ohlade pa ih dodajte u pripremljeno tijesto za fritule.
U dubokoj tavi zagrijte dosta biljnog ulja ali pazite da vam ne bude previše zagrijano da vam fritule ne izgore. Žlicom lagano uzmite jednu po jednu krišku jabuke skupa s tijestom za fritule pa je stavite u vrelo ulje. Pržite fritule par minuta dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana. Izvadite ih na papirnati kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Sa strane pomiješajte mljeveni cimet i šećer pa tople pečene jabuke u tijestu od fritula uvaljajte lagano u pripremljenu mješavinu. Poslužite toplo.