sastojci
- 200 g mljevenih badema
- 2 žlice oštrog brašna
- bjelanjak od 2 veća jaja
- 200 g sitnog šećera
- 0.5 žličice praška za pecivo
- 0.5 žličice ekstrakta vanilije
- 20 ml vrhunskog konjaka
- 100 g nasjeckane kore kandirane naranče
- šećer u prahu za posipanje
Način pripreme
U većoj staklenoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe, brašno, prašak za pecivo i šećer. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrstu smjesu poput pjene za brijanje. Dodajte u istučene bjelanjke smjesu s bademima, šećerom i brašnom. Dodajte ekstrakt vanilije, konjak i nasjeckano kandirano voće pa sve dobro promiješajte. Pustite tijesto za kolačiće da malo odstoji.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim s papirom za pečenje. Uzmite žlicu po žlicu pripremljenog tijesta pa ga stavite među dlanove. Valjajte tijesto dok ne dobijete valjak dužine cca 5cm. Uvaljajte ga u sitni šećer pa ga stavite na lim za pečenje. Ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto. Pazite da ostvljate dovoljno razmaka između kolačića jer će se širiti prilikom pečenja.
Kolačiće pecite 10-15 minuta dok lagano ne dobiju zlatnu boju. Pazite da vam se ne prepeku jer će biti pretvrdi. Nakon pečenja pustite kolačiće da se malo ohlade pa ih pospite sa šećerom u prahu i uživajte.