sastojci
Za tijesto
- 150 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 20 g kakaa
- prstohvat soli
- 60 g šećera u prahu
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Za ganache
- 300 g tamne čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 2 kruške
- 1 žlica soka od limuna
- 0.5 žličice cimeta
- 100 g lješnjaka
- 40 g listića badema
Način pripreme
Prvo napravite tijesto za tart. Pomiješajte brašno, kakao, sol, smeđi šećer i listiće rashlađenog maslaca. Lagano rukama razmrvite smjesu, dodajte 1 jaje pa zamjesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo hladne vode. Ostavite tijesto u hladnjaku na 30 minuta.
Nakon toga tijesto lagano razvaljajte pa iz njega izrežite krugove promjera 10-12 cm. Stavite tijesto u namašćene odgovarajuće kalupe za male pite. Tijesto izbodite vilicom pa ga stavite peć u zagrijanu pećnicu na 180°C na 10 minuta.
Narežite tamnu čokoladu na manje komade pa je odložite u staklenu posudu. U drugoj posudi pjenasto izmiješajte. jaje, žumanjak, vanilin šećer i smeđi šećer. U manjem loncu zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa njime prelijte natrganu čokoladu. miješajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku smjesu. Rastopljenu čokoladu dodajte žlicu po žlicu u pjenastu smjesu s jajima i sve dobro izmiješajte. Dobivenu čokoladnu kremu rasporedite u košarice s tijestom. Operite kruške pa ih narežite na ploške i očistite od koštica. Pospite ih cimetom i nakapajte sokom od limuna. Na rastopljenu čokoladu stavite po plošku kruške i pecite na 160oC još 15 minuta. Dok se tart peče vi prepržite oguljene lješnjake. Nasjeckajte ih na krupno pa njima i listićima badema posipajte pečene tortice tarta i ostavite 10 minuta pa ih nakon toga izvadite iz kalupa. Možete ih ostaviti na rešetku da se još dodatno ohlade. Poslužite ih sa sladoledom od vanilije.