Copyright (c) 2016 Maria Uspenskaya/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Maria Uspenskaya/Shutterstock. No use without permission.

Bobice vladaju ljetnim okusima

Pri samoj pomisli na omiljeno ljetno voće, u mislima nam izranjaju slatke bobice. Borovnice, maline, kupine, ribizi, aronija upravo su sada prepune okusa. Znamo li da dolaze s domaćih polja gdje ih uzgajaju s puno ljubavi i pažnje, volimo ih još i više. A da bi ponuda bila vrhunska, pobrinuo se SPAR koji pod robnom markom Vrtovi Hrvatske donosi samo najbolje od bobičastog voća. Uživajte u okusima bobica uzgojenih na domaćim OPG-ovima, prepunima nutrijenata i slatkih okusa. Jedina dilema bit će koje odabrati.

Copyright (c) 2019 Zadorozhna Natalia/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Zadorozhna Natalia/Shutterstock. No use without permission.

Plavetne borovnice

Kraljice među bobičastim voćem kad su u pitanju antioksidansi, borovnice su savršeni čuvari našeg organizma. Sadrže i vitamin C i K, kalij, folate, mangan, vlakna, a 85 % njihove težine čini voda pa su savršeno ljetno osvježenje. Imaju i malo kalorija pa su i idealan saveznik vaše linije. Ljeti ćemo ih najviše voljeti svježe, fino ohlađene, ali valja iskoristiti i njihove okusne mogućnosti. Hrskavi crumble, pite, domaći sladoledi ili smoothieji, voćne salate, borovnice će se uklopiti u baš svaku kombinaciju. Svakako isprobajte i mesno-voćni maštoviti spoj koji će vam otkriti sasvim novo lice ove bobice.

Rumene maline

Pripadnice obitelji ruža, maline itekako opravdavaju svoje obiteljsko porijeklo. Njihov poseban okus osvaja nas na prvu, a različiti nutrijenti tjeraju da ih volimo još više. Sadrže vlakna, vitamine skupine B, C, E i K, minerale mangan, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar, selen, beta-karoten, likopen te nešto proteina. Antioksidansi i tanini koje također sadrže dodatno pojačavanju njihove dobrobiti. S obzirom na kratak rok trajanja, trebalo bi ih konzumirati u roku od dva dana od kupnje. Svojim okusom maline će obogatiti čitav spektar jela, od palačinki i jogurta do smoothieja i raznih kaša.

Copyright (c) 2016 Dionisvera/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Dionisvera/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2014 GoncharukMaks/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2014 GoncharukMaks/Shutterstock. No use without permission.

Bogate kupine

Njihova bogata tamna boja prvo je što će nas privući kod kupina. Omiljene bobice našeg djetinjstva, danas su nezaobilazan dodatak maštovitih kombinacija poput salata, jogurta, smoothieja i slično. Osim fantastičnim slatko-kiselkastim okusom, osvajaju nas i brojnim nutrijentima koje sadrže. Od vitamina, tu su vitamini A, skupine B, C, K, mangan, vlakna, antioksidansi i brojni drugi. Borovnice krasi i nizak glikemijski indeks pa su odlična opcija za trenutke kad vam se gricka nešto slatko.

Kiselkasti crveni ribiz

Bobica koja je ponešto zanemarena svakako zaslužuje mnogo veću popularnost. Tomu u prilog idu i razni nutrijenti koje sadrži. Od makronutrijenata tu su proteini i ugljikohidrati, a sadrži i vlakna, antioksidanse, flavonoide, vitamine C i K, minerale mangan, željezo i kalij. Uz crveni, postoje još i crni i bijeli. Zahvaljujući kiselkastom okusu, bit će odličan kontrast u ljetnim desertima parirajući njihovoj slatkoći, a vrijedi i isprobati omiljenu slasticu iz djetinjstva – žele od ribiza.

Copyright (c) 2018 Melica/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Melica/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2016 5PH/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 5PH/Shutterstock. No use without permission.

Moćna aronija

Svježa aronija ima pomalo gorkast okus, ali pečenjem ili kuhanjem dobiva mekšu teksturu i slatkoću. Danas su osobito popularni sokovi i džemovi od ove bobice, ali vrijedi ju isprobati i u drugim kombinacijama. Krase ju vrijedni nutrijenti poput vitamina skupine B, C, K, minerala natrija, kalcija, kalija, magnezija, cinka i željeza, vlakana, proteina, antioksidansa, a dodatna prednost je što ne sadrži masti. 

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.