Supermoći voća

Sočno, osvježavajuće, neodoljivo, ukusno, primamljivo, svježe. Koje su riječi vaše asocijacije na voće?

Zašto nam je voće toliko važno?

Sigurno ste veliki broj puta u životu čuli rečenicu koja glasi “Jabuka na dan, doktor van”, a pitamo se i koliko puta ste na pitanje “Što ima slatko?” dobili odgovor - jabuka. Razlog tome je činjenica da je kvalitetna, uravnotežena i pravilna prehrana gotovo nezamisliva bez voća. Voće nam, osim primamljivih okusa i teksture, donosi dragocjene i hranjive nutrijente, antioksidanse te esencijalne aminokiseline.

S toliko raznih vrsta, okusa i mirisa, voće s pravom smatramo jednom od najraznolikijih skupina namirnica. Većina ljudi ima omiljeno voće i doba godine koje zbog toga s nestrpljenjem iščekuje. Sve se više priča i o supervoću, odnosno plodovima značajnim zbog antioksidansa koje sadrže. U našem podneblju, taj se superlativ veže najčešće uz nar i bobičasto voće, a među egzotičnim vrstama voća najpoznatije su, primjerice, goi bobice, haskap i druge.

Osim svježeg voća, i sušeno voće je iznimno vrijedna namirnica. Pomaže u regulaciji želja za slatkim i izvrstan je izvor energije. Može poslužiti kao zdrava alternativa prerađenim slatkišima, praktičan je međuobrok i dobro ga je uvijek imati "pri ruci".