Koje je boje vaš obrok? Bijela hrana i njezina svojstva

Znamo da prehrana treba biti raznovrsna i da nam je priroda dala pravo bogatstvo voća, povrća i drugih namirnica u svim mogućim zamislivim bojama. Sve će prije ili kasnije doći na red, ali prednost ovog puta ima bijela hrana.

1. Šampinjoni. Svatko tko je barem jednom kušao šampinjone u juhi, umaku ili pečene, zna koliko su ukusni. Sadrže vitamin B, selen i kalij, ali i druge minerale i vitamine. Zbog spužvaste strukture dovoljno ih je prebrisati vlažnom krpom i pustiti da se osuše.

2. Bijela rotkva. Bijela rotkva ima jestive i korijen i lišće, a dodaju je juhama, ribi, mesu i žitaricama. Osušenu se može ribati na rezance ili kolutiće te kiseliti poput repe i kuhati s grahom. Pripada skupini čistača organizma, diuretik je, bogata je vitaminom C, kalcijem i kalijem.

3. Banane. Volimo ih između ostalog i jer sadrže tri prirodna šećera: saharozu, glukozu i fruktozu, a dodatni je plus što obiluju vlaknima. Često su banane dio prehrane sportaša zbog energije koje daju. Bogate su vitaminom B6 koji regulira razinu glukoze u krvi, željezom i kalijem poboljšava koncentraciju.

4. Đumbir. Ljutkasti đumbir sve je češći sastojak popularnih svježe pripremljenih napitaka – smoothieja, sokova, čajeva, ali i brojnih drugih jela. Djeluje antibakterijski, smanjuje razinu kolesterola u krvi, potiče probavu i odličan je lijek protiv mučnine. Osim korijena, u gastronomiji se koristi i u prahu

5. Bijeli krumpir. Bijeli krumpir obvezna je bijela hrana. Od njega radimo pire krumpir, ali i brojna druga jela: njoke, knedle, bijele žgance, variva i juhice. Kuhanjem u vodi gubi nešto vitamina i minerala pa ga je dobro kuhati narezanog na kockice ili na pari, no kuhate li ga u kori svakako je prije dobro operite. Bogat je vitaminom B6 koji je važan za živčani sustav, ali i proizvodnju serotonina i dopamina koji imaju važnu ulogu za dobro raspoloženje. Ima i vitamina C, magnezij, fosfor, kalij i vlakna, sadrži fitonutrijente koji su dobri antioksidansi te potiče probavu. 

 

6. Luk. Luk je odličan izvor vitamina B6 i C, mangana i folata, a miris dolazi od tvari bogatih sumporom.

7. Češnjak. Češnjak je bogat vitaminima A, C i B, kalijem, kalcijem, željezom, selenom, jodom i flavonoidima, a sastojak alicin djeluje protuupalno kod prehlada i viroza. Svakodnevna konzumacija češnjaka potiče prokrvljenost i dobro djeluje na naše tijelo. Možete ga peći, kuhati ili pirjati, a tako će mu i aroma biti manje intenzivna.

8. Cvjetača. Popularna cvjetača obiluje vlaknima, folatima, vodom, vitaminima C i K, fitonutrijentima, omega-3 kiselinama. Samo ju nemojte prekuhati jer time gubi svoju nutritivnu vrijednost.


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.