Pogačice od krumpira s plodovima mora i kremastim umakom od češnjaka

sastojci

  • 900 g krumpira
  • 3 jaja
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g crvenog luka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 10 g soli
  • papar
  • 200 g dagnji
  • 300 g kozica
  • 200 g lignji
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 vezica koromača (samo list)
  • 100 ml maslinova ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • sol

Način pripreme

01

Krumpir ogulite, krupno naribajte, dodajte sitno nasjeckani luk i jaja, potom umiješajte brašno, posolite i popaprite. Oblikujte pogačice i pržite ih na laganoj vatri u maslinovu ulju, 6 - 8 minuta sa svake strane.

02

Lignje očistite i narežite na kolutiće. U jako zagrijanu tavu dodajte dagnje i kozice, pola količine maslinova ulja, poklopite, protresite tavu i pržite 2 - 3 minute. Dodajte lignje i pržite još jednu minutu.

03

Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak, lagano zabijelite, dodajte vino, a kad reducira (ispari kiselina), pomoću rupičaste lopatice izvadite plodove mora, a u umak dodajte vrhnje i ostavite da prokuha.

04

Gotov umak prelijte preko pogačica, prekrijte plodovima mora i dodajte još umaka, prema želji, te pospite nasjeckanim koromačem.

podijeli