Pogačice od krumpira s plodovima mora i kremastim umakom od češnjaka
sastojci
- 900 g krumpira
- 3 jaja
- 100 g glatkog brašna
- 100 g crvenog luka
- 100 ml maslinova ulja
- 10 g soli
- papar
- 200 g dagnji
- 300 g kozica
- 200 g lignji
- 4 češnja češnjaka
- 1 vezica koromača (samo list)
- 100 ml maslinova ulja
- 100 ml bijelog vina
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- sol
Način pripreme
Krumpir ogulite, krupno naribajte, dodajte sitno nasjeckani luk i jaja, potom umiješajte brašno, posolite i popaprite. Oblikujte pogačice i pržite ih na laganoj vatri u maslinovu ulju, 6 - 8 minuta sa svake strane.
Lignje očistite i narežite na kolutiće. U jako zagrijanu tavu dodajte dagnje i kozice, pola količine maslinova ulja, poklopite, protresite tavu i pržite 2 - 3 minute. Dodajte lignje i pržite još jednu minutu.
Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak, lagano zabijelite, dodajte vino, a kad reducira (ispari kiselina), pomoću rupičaste lopatice izvadite plodove mora, a u umak dodajte vrhnje i ostavite da prokuha.
Gotov umak prelijte preko pogačica, prekrijte plodovima mora i dodajte još umaka, prema želji, te pospite nasjeckanim koromačem.