sastojci
Mousse:
- 200 g banana
- 60 g šećera
- 3 žumanjka
- 3 bjelanjka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2-3 listića želatine
Glazura:
- 100 g bijele čokolade
- 2 žlice maslinova ulja
- prehrambena žuta boja
- 40 g maslaca
- 40 g prženih, nakrupno narezanih lješnjaka
- 20 g čipsa od banane
- limunov sok
Način pripreme
Banane ogulite, narežite, pokapajte limunovim sokom i usitnite u pire. Listiće želatine namočite u hladnu vodu.
Žumanjke i šećer tucite na pari, maknite s vatre pa pomiješajte s pireom od banane i ocijeđenom želatinom. Uz povremeno miješanje, ohladite da bude sobne temperature.
Bjelanjke tucite u čvrst snijeg. Vrhnje tucite u šlag. Spojite šlag i snijeg i lagano umiješajte u banane i žumanjke. Mousse ulijte u male silikonske kalupe i ostavite da se stegne.
Boju za glazuru pomiješajte s malo maslaca sobne temperature, čokoladu rastopite na parnoj kupelji, maknite s vatre, umiješajte maslinovo ulje, dodajte boju pa promiješajte.
Kad se mousse stegne (možete ga staviti u zamrzivač na jedan sat ili u hladnjaku ohladite na 0 °C), izvadite ga iz kalupa, prelijte glazurom od bijele čokolade obojenom žutom bojom. Rub obložite nakrupno narezanim prženim lješnjacima i ukrasite čipsom od banane.
Bananu režite neposredno prije pripreme i pokapajte je limunovim sokom da ne oksidira i potamni.