Uživajte u hrani bez grižnje savjesti

Često s raznih strana slušamo kako pojedina hrana nije dobra za konzumaciju. Pa tako brojni govore kako je pojedinu hranu u potpunosti potrebno izbjegavati jer od nje nemamo koristi. Najčešće je to ona u kojoj inače uživamo, pa ovim informacijama dobivamo osjećaj grižnje savjesti. No kao i sva hrana, tako i ova ima neke dobre strane. A nerijetko, kad bolje promislimo i prilagodimo njihovu količinu, možemo iz te hrane izvući i neku korist. Stoga, kad je ovih 6 jela u pitanju, slobodno si dajte oduška i povremeno uživajte bez grižnje savjesti u umjerenim količinama.

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi u razumnim količinama neće vam donijeti tegobe o kojima često slušamo. Ali naravno, birajte one organskog porijekla i kontrolirane proizvodnje. Takvi će suhomesnati proizvodi biti dobar izvor proteina. Pritom posebnu pozornost obratite na količinu soli.

Kečap

Kečap je dobar izvor likopena, biljnog pigmenta koji je vrlo snažan antioksidans. Njegovo djelovanje na organizam snažnije je kad se nalazi u prerađenim proizvodima kao što su kečap ili pasirana rajčica nego u svježim rajčicama. No kad kupujete kečap provjeravajte popis sastojaka na deklaraciji i birajte onaj s manjim udjelom šećera.

Crveno meso

Za crveno se meso često tvrdi kako i nije najpoželjnija hrana. Međutim, kad crveno meso jedete u primjerenim količinama služi i kao dobar izvor proteina. A u ovoj hrani pronaći ćete i minerale poput kalija te kobalamin, odnosno vitamin B12.

Pizza

Omiljena hrana za druženja, pizza je često svrstavana u skupinu hrane koju je potrebno izbjegavati. No prilagodite li samo sastojke, u pizzi ćete moći uživati bez grižnje savjesti. Bijelo brašno zamijenite onim od cjelovitih žitarica i dodajte povrtno punjenje i unijet ćete brojne vrijedne nutrijente.

Kokice

Kokice nisu samo dio zabave nego mogu postati i dobar izvor dijetalnih vlakana i antioksidansa. Samo pripazite kod njihove pripreme i smanjite količinu masnoća i soli. Tako će kokice moći postati vaš svakodnevni izbor grickalica.

Žumanjci

Žumanjci, kao i crveno meso bili su na lošem glasu zbog povišene količine kolesterola. No oni su prije svega vrijedan izvor proteina i ugljikohidrata stoga nisu hrana koju je potrebno u potpunosti izbjegavati.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.