Tjedni izazov: Maštoviti jelovnik za cijeli tjedan

Preporučljivo je jesti raznoliko i sezonski, izbjegavati fast food, gazirana pića, slatko, masno... Također treba izbjegavati jesti prekasno navečer, važno je ne preskočiti doručak. Ako se držite ovih osnovnih smjernica prehrane zaslužujete svaku pohvalu, ali pokoji novi prehrambeni izazov nikad nije na odmet. Osim što grade karakter, pozitivno utječu na zdravlje, zato smo za vas pripremili novi tjedni izazov. Naravno, krećemo s ponedjeljkom...

Bezmesno i bez šećera

U svijetu je trend ponedjeljak započeti bezmesno. Bezmesni ponedjeljak vole slijediti i oni koji inače jedu hranu životinjskog porijekla. Na raspolaganju vam je pregršt zanimljivih i zdravih namirnica s kojima možete pripremiti ukusna jela. Povrće, voće i žitarice bogati su mineralima, vitaminima i antioksidansima koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. U utorak zaplovite bez jedne od „pošasti“ današnjice – šećera, koji se nalazi u brojnim prerađenim sastojcima. Danas je vaš zadatak detaljno čitati deklaracije svih proizvoda i izbjegavati slatko u širokom luku. Neće biti jednostavno, ali će se isplatiti.

Detoksikacijski dani

Svakom je organizmu s vremena na vrijeme potrebna detoksikacija. Odlučili smo da je sredina tjedna idealna za takav korak, odnosno za zelenu srijedu. Izvrsni saveznik za čišćenje organizma i nove nalete energije jest zeleno povrće koje je bogato nutrijentima koji potiču rad jetre. Jedite špinat, kelj, rukolu, blitvu, brokulu, raštiku. Danas nećete zaprljati mnogo posuđa, sve što trebate jest dobar blender i velika čaša. Naime, na jelovniku su smootheiji u kombinacijama kakvima vam srce poželi. Iako većina ljudi dan započinje šalicom kave, četvrtak pokušajte izdržati bez kofeina. Bezkofeinski četvrtak isključuje i ispijanje energetskih pića. Umjesto kave, kole i sličnih napitaka pripremite si biljni napitak poput čaja od kamilice i mente.

Lagani kraj tjedna

Petak rezervirajte za ribu. Riba je zdrava i ukusna namirnica koju bismo trebali jesti češće. Najbolje od svega? Jednostavno se priprema – sve što vam treba jest začiniti je s malo maslinova ulja, češnjaka i peršina. Vikend započnite bezmliječnom subotom. Iako su mlijeko i mliječni proizvodi izvrsni izvori kalcija za djecu i mladež, odrasle osobe trebale bi si priuštiti odmor od takvih namirnica s vremenom na vrijeme. Tjedan zaokružite nedjeljom bez kruha. Svi mi volimo pekarske proizvode i u umjerenim količinama oni neće naštetiti našem zdravlju, niti liniji. No pretpostavka je da u nedjelju imate nešto više vremena na raspolaganju, pa umjesto brzih sendviča ili slatkih peciva pripremite svoje obroke od cjelovitih namirnica.