Sarmice od krumpira i blitve u umaku od rajčica


sastojci

  • 650 g krumpira
  • 500 g blitve
  • 30 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 80 g gauda sira
  • 150 g mini rajčica
  • sol, muškatni oraščić
  • 200 g crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 800 g pelata rajčica
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol
  • šećer
  • 120 g gauda sira

Način pripreme

01

Za umak sitno nasjeckajte crveni luk i lagano pirjajte na 80 ml maslinovog ulja oko 30 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko upržite samo da zabijeli, dodajte pelate zajedno sa sokom, miješajte i gnječite kuhačom, kuhajte na laganoj vatri da tekućina reducira, izmiksajte štapnim mikserom.

02

Začinite umak solju i šećerom. Istovremeno stavite kuhati krumpir u ljusci. Listovima blitve odstranite peteljku i tvrdi bijeli dio lista. Listove blitve blanširajte kratko u kipućoj slanoj vodi, vadite ih i stavljajte u ledenu vodu.

03

Peteljke blitve blanširajte, sitno nasjeckajte i popržite kratko na malo maslinova ulja. Krumpir ogulite, protisnite, dodajte maslac, jaje i mlijeko, zatim ribani sir, peteljke blitve, začinite solju i ribanim muškatnim oraščićem, promiješajte.

04

Na kraju u nadjev dodajte rajčicu narezanu na kockice. Uzmite 1-2 lista blitve (ovisno o veličini), stavite jedan na drugi, dodajte nadjev i zamotajte sarmicu.

05

Posudice za pečenje premažite maslinovim uljem, raspodijelite umak od rajčice, dodajte tri sarmice, pospite ribanim sirom. Stavite u pećnicu na 220 °C pod gornji grijač i zapecite do željene boje.

Kao zamjenu za obični krumpir koristite batat.

podijeli

Proizvodi iz recepta