Sarmice od krumpira i blitve u umaku od rajčica
sastojci
- 650 g krumpira
- 500 g blitve
- 30 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 80 g gauda sira
- 150 g mini rajčica
- sol, muškatni oraščić
Umak od rajčice:
- 200 g crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 800 g pelata rajčica
- 100 ml maslinovog ulja
- sol
- šećer
- 120 g gauda sira
Način pripreme
Za umak sitno nasjeckajte crveni luk i lagano pirjajte na 80 ml maslinovog ulja oko 30 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko upržite samo da zabijeli, dodajte pelate zajedno sa sokom, miješajte i gnječite kuhačom, kuhajte na laganoj vatri da tekućina reducira, izmiksajte štapnim mikserom.
Začinite umak solju i šećerom. Istovremeno stavite kuhati krumpir u ljusci. Listovima blitve odstranite peteljku i tvrdi bijeli dio lista. Listove blitve blanširajte kratko u kipućoj slanoj vodi, vadite ih i stavljajte u ledenu vodu.
Peteljke blitve blanširajte, sitno nasjeckajte i popržite kratko na malo maslinova ulja. Krumpir ogulite, protisnite, dodajte maslac, jaje i mlijeko, zatim ribani sir, peteljke blitve, začinite solju i ribanim muškatnim oraščićem, promiješajte.
Na kraju u nadjev dodajte rajčicu narezanu na kockice. Uzmite 1-2 lista blitve (ovisno o veličini), stavite jedan na drugi, dodajte nadjev i zamotajte sarmicu.
Posudice za pečenje premažite maslinovim uljem, raspodijelite umak od rajčice, dodajte tri sarmice, pospite ribanim sirom. Stavite u pećnicu na 220 °C pod gornji grijač i zapecite do željene boje.
Kao zamjenu za obični krumpir koristite batat.