Pečeni odresci tune s mahunama i bademima

sastojci

  • 4 odreska svježe tune, po cca 200 g
  • 250 g smrznutih mahuna
  • 1 režanj češnjaka
  • sok od jednog limuna
  • 1 suha crvena čili papričica
  • 1 žlica neoguljenih badema
  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • 1 žlica listova svježeg nasjckanog bosiljka
  • žličica sjemenki crnog sezama
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Način pripreme

01

Prvo dobro operite pa posušite odreske svježe tune. Zamolite na ribarnici da vam odreske narežu na debljinu oko 2 cm. U mužar stavite sjemenke korijandra i suhu čili papričicu kojoj ste prethodno izvadili sjemenke. Dobro sve stucite pa dodajte nasjeckani češnjak, listove nasjeckanog bosiljka i limunov sok. Tom mješavinom dobro istrljajte odreske tune pa ih stavite sa strane da se mariniraju dok vi ne pripremite mahune.

02

U dublju zdjelu naspite litru posoljene vode pa stavite da zavri. Kad je voda zavrila ubacite odmrznute mahune pa pustite da se kuhaju par minuta dok malo ne omekšaju. Dobro ih ocijedite i stavite sa strane. Dobro zagrijte veću grill tavu pa na par kapi maslinova ulje pecite odreske tune par minuta sa svake strane, ovisno koliko pečenu tunu želite. Pazite da ne pretjerate jer presuha prepečena tuna neće imati tako dobar okus kao ona koju ste samo lagano zapekli sa svake strane a unutra meso tune mora ostati ružičasto. Izvadite odreske tune i stavite na toplo.

03

Na istoj masnoći prepržite nekoliko minuta ocijeđene mahune i bademe. Mahune posolite i poparite po želji. Poslužite toplo na način da prvo na tanjur stavite prepečene mahune, na njih položite odrezak tune pa sve pospite nasjeckanim pečenim bademima i lagano pokapajte s par kapi limuna i ekstra djevičanskog maslinova ulja. Dodatno možete tunu posoliti, lagano popapriti svježe mljevenim paprom i posuti lagano prepečenim sjemenkama crnog sezama. 

podijeli