Nadoknadite izgubljene nutrijente nakon vježbanja

Osim što je važno voditi brigu o tome što jedete prije vježbanja, također je važan i obrok nakon tjelovježbe. Uz to što obrokom vraćate izgubljene nutrijente, također pojačavate učinke vježbanja. Bez obzira na to je li riječ o intenzivnoj ili nešto lakšoj vježbi, znojenjem i aktiviranjem mišića gubimo elektrolite, kalorije i druge tvari koje su važne za funkcioniranje našeg tijela, ali i učinkovitost tjelovježbe. Upravo zato biste do 45 minuta nakon vježbanja trebali pojesti obrok baziran na proteinima i ugljikohidratima koji će vratiti izgubljeno.

Vratite izgubljene nutrijente

Iako su ugljikohidrati najčešće na lošem glasu, poslije vježbanja oni vam daju energiju i snagu. Unošenjem ugljikohidrata nadoknađujete glikogen izgubljen tijekom vježbanja. Proteini će vam pak pomoći u bržem oporavku mišića nakon napora. U hrani se također nalaze i elektroliti koje gubimo znojenjem. Ako ne jedete nakon vježbanja, može doći do pada razine šećera i nesvjestice. Osim jela, iznimno je važno da pijete i dosta tekućine. Kako biste spriječili dehidraciju, pijte puno vode ili biljne čajeve. Kombinirajte namirnice koje sadrže dovoljno proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća i rezultati neće izostati no svakako obratite pažnju na količinu potrebnu za vaš organizam.

Odaberite prave namirnice

Nakon vježbe zaboravite na pržena jela, ali i proteinske shakeove koji su više namijenjeni profesionalnim sportašima. Izgubljene nutrijente radije nadoknadite cjelovitim namirnicama. Ako niste u mogućnosti odmah jesti, nakon treninga pojedite barem bananu. Također možete pripremiti i smoothie od banane, jagode, zobenih pahuljica, orašastih plodova i slično. Obrok nakon vježbe trebao bi uključivati cjelovitu rižu, kvinoju, batat, tjesteninu od cjelovitih žitarica, zeleno lisnato povrće, krumpir, maslac od badema ili kikirikija i slične namirnice koje će vratiti izgubljene ugljikohidrate. Proteine će nadoknaditi jaja, jogurt, sir, losos, tofu, grahorice i slično. Također biste trebali pojesti i masti koje će pomoći u razgradnji ugljikohidrata i potaknuti tijelo na stvaranje energije. Avokado, sušeno voće i orašasti plodovi odličan su izbor.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.