Fantastično voće i povrće s malo kalorija

Uz proteine i ugljikohidrate, za energiju su nam potrebne i kalorije. Izbacivanjem određenih namirnica za koje vjerujemo da su visokokalorične gubimo i vrijedne nutrijente. Zato izaberite namirnice koje sadrže malo ili gotovo ništa kalorija, a bogate su svim onim nutrijentima zbog kojih se osjećamo snažno, energično, pametno i veselo. Kombinirajte ih na kreativne i raznolike načine i na svoje tanjure unesite energiju potrebnu za cjelodnevne obveze, tjelovježbu ili trčanje za klincima. Promišljenim kombiniranjem ovih namirnica nećete morati brinuti o prekomjernom unosu kalorija. Važno je unijeti minimalno 1800 kalorija dnevno ako se ne bavite težim fizičkim aktivnostima kako bi vaš organizam normalno funkcionirao. Ali kad vidite sve super karakteristike ovih namirnica, poželjet ćete ih grickati cijeli dan. Pronađite ih tijekom sezone s potpisom SPAR Vrtovi Hrvatske i otkrijte sve čari domaćeg voća i povrća.

Jabuke

Odlične su kao međuobrok, u kolačima ili dodatak mesnim jelima, a prepune su vrijednih nutrijenata. Jabuke su osobito bogate vlaknima zaslužnima za zdravu probavu. U 125 grama sadrže u prosjeku 57 kalorija i  tri grama vlakana. Obiluju i brojnim vitaminima i mineralima, ali i vodom pa su savršen izbor za grickanje tijekom dana jer ćete na taj način hidratizirati organizam.

Tikvice

Proljetno-ljetni obroci nezaobilazni su bez tikvica. Volimo ih s grilla, umjesto tjestenine, u umacima, ma baš na sve načine. 124 grama ove namirnice sadrži tek 18 kalorija, a zahvaljujući svom blagom okusu lako se uklapaju u razna jela. 

Šumsko voće

Ovo je voće prava mala bomba puna vitamina, minerala i antioksidansa koji donose niz dobrobiti. Ima visok udio vlakana, bogato je pektinom, vlaknima zaslužnima za dulji osjećaj sitosti, a u 100 grama sadrži tek 56 kalorije.

Zeleno i lisnato povrće

Ovu skupinu namirnica ne treba posebno hvaliti. Kelj (45 kalorija u 100 grama), špinat (23 kalorija u 100 grama) i blitva (14,5 kalorija u 100 grama) samo je mali dio ove bogate povrtne obitelji. Uz malo kalorija sadrži puno vitamina, poput A, skupine B, K, folata, prava su riznica nutrijenata. Odlično je na razne načine – u smoothieju, na lešo, u salatama, birajte!

Jaja

Možda to ne bismo rekli na prvu, ali jaja su niskokalorična namirnica. U jednom jajetu skriveno je tek 72 kalorije. Ali zato obiluju vitaminima, mineralima i proteinima, svime onime što vam treba da se osjećate poletno.

Kupusnjače

Korabica (27 kalorija u 100 grama), brokula (34 kalorije u 100 grama), kupus (25 kalorija u 100 grama), prokulice (43 kalorije u 100 grama), cvjetača (25 kalorija u 100 grama) i ostale namirnice ove skupine svakako bi se trebale naći na vašim tanjurima, koliko god vam nekad bile mrske. Bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima pa s razlogom ulaze u skupinu supernamirnica.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.