Sočno i hrskavo carsko meso s prilogom od jabuka
sastojci
- 1 kg carskog mesa
- 50 ml ulja
- 100 ml suhog bijelog vina
- nekoliko listića kadulje
- sol
- papar
Za prilog od jabuka
- 2 jabuke (oko 500 g)
- 1 žlica limunovog soka
- 50 g maslaca
- 50 ml konjaka
- 0.25 žličice mljevenog cimeta
- 1 žlica šećera
- sol
Način pripreme
Carsko meso lagano posolite, popaprite, dobro natrljajte i premažite uljem. Premjestite ga u namašćen lim za pečenje, dodajte listiće kadulje, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.
Nakon toga foliju maknite, meso podlijte i nastavite ga peći. Tijekom pečenja meso podlijevajte umakom od pečenja. Pecite dok meso ne dobije lijepu hrskavu kožicu.
Jabuke ogulite, očistite, narežite na manje komade i nakapajte limunovim sokom.
U tavicu na rastopljeni maslac stavite jabuke, pospite ih šećerom i prstohvatom soli pa ih na laganoj vatri pirjajte dok ne omekšaju. Pospite ih cimetom, prelijte konjakom i još pirjajte 2 minute.
Pečeno meso poslužite s pireom i prilogom od jabuka.
Umjesto jabuka na isti način možete pripremiti kruške.