5 začina koji će obogatiti vašu kuhinju

Tradicionalni začini i začinske biljke odavno imaju rezervirano mjesto u svakoj kuhinji naše zemlje. No egzotični će začini dodatno oplemeniti vaša jela i omogućiti vam otkrivanje okusa u kojima ćete uživati. Brojni od njih već su stekli određenu popularnost u hrvatskim kuhinjama. No neki od njih još uvijek čekaju da ih otkrijete i iskoristite njihove arome i nutrijente.

1. Đumbir

Ovaj izvrstan grijač organizma podjednako dobro ide i uz slana i uz slatka jela, a slaže se i s voćem te čajevima. Uz to što grije, dobar je izvor vlakana koja su važna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Osim što u sebi čuva vitamin C koji djeluje antioksidativno, iz njega ćete dobiti i kalij, magnezij te bakar.

2. Kajenski papar

Kao i ostale čili papričice, i kajenska je je poznata po zagrijavanju organizma. Zato joj se pripisuju zasluge ubrzavanja metabolizma. Uglavnom ga koristimo sušenog u mljevenom obliku. Odlično se spaja s mesnim jelima te uz čokoladu, posebice onu s većim postotkom kakaa. Bogat je vitaminima A, C, E i K te manganom, kalijem i riboflavinom. A osim toga što je antioksidans, u sebi sadrži i vrlo važna vlakna.

3. Muškatni oraščić

Bogat je esencijalnim uljima te u svom sastavu nosi minerale poput kalija, magnezija i željeza. Uz antioksidativna svojstva njegovih ulja, u sebi sadrži i vlakna. Njegov topli orašasti okus osigurao mu je da će se jednako dobro sljubiti i sa slatkim i sa slanim jelima, a posebnu će čar dodati svijetlim umacima.

4. Cimet

Nezamjenjiv začin u brojnim slasticama i toplim napitcima koncentrirani je izvor kalcija i magnezija. Sadrži i polifenol koji djeluje antioksidativno te željezo, ali i vlakna. A osim u slatkim jelima, po uzoru na azijsku kuhinju, dodati ga možete i u slana jela, posebice ona na bazi mesa.

5. Kurkuma

Istočnjački začin, sastavni dio curryja, odnedavno je i u našoj kuhinji dobio na popularnosti. To i ne čudi kad mu je primjena u jelima zaista svestrana. Lako ćete ju uklopiti u povrtna i mesna jela, posebice ona s piletinom. Dobar je izvor vlakana te kalija, željeza i mangana, a i ima antioksidativni učinak u organizmu.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.