Pečeno pile s povrćem i ananasom
sastojci
- grill pile od 1.5-2 kg
- 1 žlica listova svježeg peršina
- 1 žlica listova svježeg timijana
- 2 kom svježeg đumbira veličine 3 cm
- 3 svježe crvene paprika
- 2 glavice crvenog luka
- 2 srednja batata (slatka krumpira)
- 2 svježe čili papričice
- 1 zreli ananas
- 2 žličice sjemenki korijandra
- 1 žličica sjemenki komorača
- 0.5 žličice kurkume
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice smeđeg šećera
- 4 žlice acceta balsamica
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite sjemenke komorača i korijandra u mužar pa ih lagano istucite. Pomiješajte ih sa kurkumom i maslinovim uljem i sve lagano promiješajte kako bi se marinada dobro izmiješala.
Dobro operite i obrišite pile. Obilno ga posolite, popaprite i premažite polovicom pripremljene marinade izvana i iznutra. Naribajte korijen đumbira pa ga pomiješajte sa nasjeckanim peršinom i timijanom. Dobivenom mješavinom napunite pile iznutra i pustite gad a se marinira dok ne pripremite povrće.
Operite i narežite na krupno svježu crvenu paprika i crveni luk. Ogulite batat pa ga narežite na kockice od cca 3 cm. Ogulite ananas pa ga narežite na krupnije komade. Stavite sve povrće i ananas u dublju posudu koja može u pećnicu. Dobro sve posolite, popaprite i nauljite. Prelijte drugom polovicom marinade pa sve dobro promiješajte. Na vrh stavite marinirano pile pa stavite sve peći u sredinu zagrijane pećnice. Pecite 90 minuta a pile je gotovo kada se kosti lako odvajaju iz bataka. Kad je pile gotovo odložite ga sa strane za polovicom povrća a u preostalu polovicu povrća dodajte šećer i acceto balsamico pa je izmiksajte u blenderu u ukusni umak.
Za prilog možete skuhati rižu koja će jako dobro ići uz ovo pikantno jelo. Uz pečeno pile poslužite bijelo vino Graševina.