Tradicionalna kanadska mesna pita

sastojci

Tijesto:

  • 350 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • 40 g maslaca za mazanje kalupa

Nadjev:

  • 500 g svinjskog mljevenog mesa
  • 200 g krumpira
  • 150 g crvenog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • prstohvat nasjeckanog ružmarina
  • 1 g nasjeckane majčine dušice
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 g cimeta
  • 1 g naribanog muškatnog oraščića
  • 1 g mljevenog klinčića
  • sol
  • papar

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 20 ml ulja

Način pripreme

01

Krumpir narežite na kockice 5 x 5 mm, skuhajte i ocijedite. Pola zgnječite u pire, a pola ostavite sa strane.

02

U dubokoj tavi popržite sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. Zatim dodajte meso i nastavite pržiti, a kuhačom razdvajajte meso da se ne bi stvorile grudice. Dodajte sol , papar i sve ostale začine pa pržite oko 10 minuta, a potom podlijte vinom pa kuhajte. Kada alkohol ispari, dodajte, prema potrebi, malo vode u kojoj se kuhao krumpir. Umiješajte zgnječeni krumpir i na kraju kockice krumpira pa ohladite.

03

Od brašna, maslaca, jaja i soli zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Položite polovicu na prozirnu foliju, pokrijte drugim komadom folije, razvaljajte na veličinu 3 - 4 cm veću od kalupa. Maknite gornju foliju i pomoću donje prebacite tijesto i ime obložite namašćen kalup. Na tijesto rasporedite nadjev, prekrijte ga drugim dijelom tijesta koje ste razvaljali također između dviju folija, spojite rubove donjeg i gornjeg tijesta, prstima oblikujte rub pa premažite jajetom (razmućenim s malo ulja). Izbodite tijesto vilicom da može izaći para dok se peče oko 45 minuta na 180 °C. Kad se pita ispeče, ostavite je da odstoji 1 sat prije posluživanja.

U nadjev, uz kuhani krumpir i pirjani luk, možete staviti sirovo meso pa napraviti paštetu i njome nadjenuti tijesto i staviti da se peče.

podijeli

Proizvodi iz recepta