Tradicionalna kanadska mesna pita
sastojci
Tijesto:
- 350 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 40 g maslaca za mazanje kalupa
Nadjev:
- 500 g svinjskog mljevenog mesa
- 200 g krumpira
- 150 g crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- prstohvat nasjeckanog ružmarina
- 1 g nasjeckane majčine dušice
- 100 ml bijelog vina
- 1 g cimeta
- 1 g naribanog muškatnog oraščića
- 1 g mljevenog klinčića
- sol
- papar
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 20 ml ulja
Način pripreme
Krumpir narežite na kockice 5 x 5 mm, skuhajte i ocijedite. Pola zgnječite u pire, a pola ostavite sa strane.
U dubokoj tavi popržite sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. Zatim dodajte meso i nastavite pržiti, a kuhačom razdvajajte meso da se ne bi stvorile grudice. Dodajte sol , papar i sve ostale začine pa pržite oko 10 minuta, a potom podlijte vinom pa kuhajte. Kada alkohol ispari, dodajte, prema potrebi, malo vode u kojoj se kuhao krumpir. Umiješajte zgnječeni krumpir i na kraju kockice krumpira pa ohladite.
Od brašna, maslaca, jaja i soli zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Položite polovicu na prozirnu foliju, pokrijte drugim komadom folije, razvaljajte na veličinu 3 - 4 cm veću od kalupa. Maknite gornju foliju i pomoću donje prebacite tijesto i ime obložite namašćen kalup. Na tijesto rasporedite nadjev, prekrijte ga drugim dijelom tijesta koje ste razvaljali također između dviju folija, spojite rubove donjeg i gornjeg tijesta, prstima oblikujte rub pa premažite jajetom (razmućenim s malo ulja). Izbodite tijesto vilicom da može izaći para dok se peče oko 45 minuta na 180 °C. Kad se pita ispeče, ostavite je da odstoji 1 sat prije posluživanja.
U nadjev, uz kuhani krumpir i pirjani luk, možete staviti sirovo meso pa napraviti paštetu i njome nadjenuti tijesto i staviti da se peče.