sastojci
- 400 g cvjetače
- 200 g mrkve
- 500 ml vode
- 2 paprike paradajzerice
- 50 g alkoholnog octa
- 1 žličica papra u zrnu
- 4 češnja češnjaka
- 2 feferona (ljuta po izboru)
- 2 lista lovora
- 10 g granuliranog šećera
- 25 g soli
Način pripreme
Cvjetaču očistite i ostavite samo cvjetove. Ako su cvjetovi veliki, prerežite ih kako bi lakše stali u staklenku. Zatim operite paprike, očistite te narežite na deblje trakice.
Prokuhajte u kipućoj vodi cvjetaču i papriku 4 – 5 minuta, tako da na površini postanu mekše, ali ostanu hrskave. Zatim procijedite i sve prelijte hladnom, ledenom vodom kako cvjetača nebi potamnila.
Mrkvu dobro očistite i narežite na tanje kolutiće. Ohlađene cvjetaču i papriku zajedno s mrkvom posložite u staklenke u slojevima po ukusu.
Staklenke prethodno obavezno sterilizirajte. Najlakši je način da ih prokuhate oko 1 minute u vrućoj vodi i ostavite da se osuše same. Zatim izlijte sol i granulirani šećer u kipuću vodu. Mješajte žlicom da se sol i šećer rastope.
Ulijte ocat i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Kad se tekućina ohladi, prelijte povrće u staklenkama te dodajte feferone, papar, lovorov list i oguljeni češnjak prerezan na polovice.
Zatvorite staklenke i ostavite pokrivene krpom na tamnom i hladnom mjestu minimalno 24 sata prije konzumiranja.
U mješavinu mrkve i cvjetače možete dodati i drugo povrće po želji, poput luka.