Homemade preserves in jars. Assorted of pickled vegetables. Fermented food
Yuliya Furman

Ukiseljena cvjetača s mrkvom i paprikom

sastojci

  • 400 g cvjetače
  • 200 g mrkve
  • 500 ml vode
  • 2 paprike paradajzerice
  • 50 g alkoholnog octa
  • 1 žličica papra u zrnu
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 feferona (ljuta po izboru)
  • 2 lista lovora
  • 10 g granuliranog šećera
  • 25 g soli

Način pripreme

01

Cvjetaču očistite i ostavite samo cvjetove. Ako su cvjetovi veliki, prerežite ih kako bi lakše stali u staklenku. Zatim operite paprike, očistite te narežite na deblje trakice.

02

Prokuhajte u kipućoj vodi cvjetaču i papriku 4 – 5 minuta, tako da na površini postanu mekše, ali ostanu hrskave. Zatim procijedite i sve prelijte hladnom, ledenom vodom kako cvjetača nebi potamnila.

03

Mrkvu dobro očistite i narežite na tanje kolutiće. Ohlađene cvjetaču i papriku zajedno s mrkvom posložite u staklenke u slojevima po ukusu.

04

Staklenke prethodno obavezno sterilizirajte. Najlakši je način da ih prokuhate oko 1 minute u vrućoj vodi i ostavite da se osuše same. Zatim izlijte sol i granulirani šećer u kipuću vodu. Mješajte žlicom da se sol i šećer rastope.

05

Ulijte ocat i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Kad se tekućina ohladi, prelijte povrće u staklenkama te dodajte feferone, papar, lovorov list i oguljeni češnjak prerezan na polovice.

06

Zatvorite staklenke i ostavite pokrivene krpom na tamnom i hladnom mjestu minimalno 24 sata prije konzumiranja.

U mješavinu mrkve i cvjetače možete dodati i drugo povrće po želji, poput luka.

podijeli
alkoholni-ocat-1l-s-budget.jpg
Alkoholni ocat
mrkva-vrtovi-hrvatske-500g.jpg
Mrkva
Češnjak