Zapečena riža sa šampinjonima
sastojci
- 300 g riže
- 100 g šampinjona
- 20 ml maslinova ulja
- 1 vezica kopra
Sastojci za umak bešamel
- 50 g brašna
- 50 g margarina
- 400 ml bademova mlijeka
- sol
- kim
- 150 g sira (ili zamjene za sir)
Način pripreme
Skuhajte rižu. Šampinjone narežite i popržite na maslinovu ulju i posolite.
Za bešamel rastopite margarin, dodajte brašno i zabijelite pa maknite sa strane. Podlijte mlijekom i miješajte pjenjačom zatim vratite na vatru i kuhajte 10 minuta. Začinite solju i kimom.
U međuvremenu nasjeckajte kopar. Posude za pečenje namažite margarinom ili uljem pa dodajte rižu, a po riži rasporedite šampinjone pa pospite koprom, a potom dodajte još malo riže i prelijte bešamelom. Po vrhu stavite ploške sira i pecite 10 - 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Poslužite toplo.