Vegetarijanski quiche
sastojci
- 275 g oštrog brašna
- 140 g maslaca
- 130 g svježeg sira
- 2 žličice kiselog vrhnja
- 0.5 žličice soli
Za nadjev:
- 140 g mrkve
- 200 g mladog graška
- 60 g luka
- 1 svježa crvena paprika (oko 150 g)
- 1 svježa žuta paprika (oko 150 g)
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 jaja
- 100 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 60 g sira trapista
- 0.5 žličice mljevenih zrna gorušice
- sol
- papar
Način pripreme
Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, a zatim dodajte na listiće narezan dobro ohlađeni maslac i svježi sir. Dobro izmiješajte pomoću električne miješalice da dobijete homogenu smjesu pa dodajte kiselo vrhnje i još kratko miješajte.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-ak minuta. Mrkvu narežite na kolutiće pa zajedno s graškom stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte 10-ak minuta dok ne omekšaju pa ih ocijedite i ostavite sa strane da se malo ohlade.
U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte očišćene i na kockice ili tanje rezance narezane svježe paprike pa ih pržite 3 - 4 minute. Uklonite s vatre i ostavite da se malo ohlade.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i stavite u okruglu posudu za pečenje quichea promjera 30 cm, tako da budu prekriveni rubovi posude. Dno tijesta dobro izbodite vilicom.Preko tijesta rasporedite i kuhano i poprženo povrće pa ga pospite naribanim sirom.
Jaja razmutite i pomiješajte s mlijekom, slatkim vrhnjem, gorušicom te malo soli i papra. Povrće prelijte pripremljenom smjesom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C oko 35 minuta.
Kad se quiche ispeče, izvadite ga, ostavite da se hladi pet minuta pa ga narežite i poslužite.
U quiche možete dodati i malo prženog tofua