Tart sa šparogama
sastojci
Sastojci za tijesto
- 350 g oštroga brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 50 ml vode
- sol
- 40 g maslaca za kalup
Sastojci za nadjev
- 400 g šparoga
- 3 jaja
- 200 g kiseloga vrhnja
- 200 g slatkoga vrhnja
- 100 g istarske skute (kravlje ili ovčje)
- 40 g sira ribanca
- sol
- 1-2 grančice majčine dušice
Način pripreme
Od brašna, maslaca, jaja, soli i malo vode zamijesite tijesto pa ga položite na prozirnu foliju i prekrijte drugim komadom folije. Razvaljajte tijesto na debljinu oko 4 mm, 5 cm ali da bude veće od kalupa za 5 cm. Četvrtasti kalup premažite maslacem, stavite tijesto, obložite njime stranice kalupa, odstranite višak. Tijesto izbodite vilicom pa ga prekrijte aluminijskom folijom, a po foliji stavite suhoga graha i pecite oko 15 minuta na 180 °C.
U međuvremenu, očistite šparoge. Zamutite jaja s obje vrste vrhnja, dodajte naribanu skutu i sir ribanac pa malo posolite. Nakon 15 minuta pečenja, maknite grah i aluminijsku foliju, stavite na tijesto pola umaka od jaja i sira, poslažite šparoge, dodajte preostali umak, vratite u pećnicu i pecite još 25 - 30 minuta. Tart poslužite posut listićima majčine dušice.
U kuhinji uvijek imajte malo suhoga graha koji služi za ovakvo „slijepo“ pečenje tijesta; grah čuva prostor za nadjev, omogućava da se tijesto ravnomjerno digne. Grah spremite za sljedeća pečenja.