Složenac od krumpira sa sirom
sastojci
- 1 kg krumpira
- 100 g poriluka
- 20 ml maslinova ulja
- 30 g maslaca
- sol
Preljev
- 3 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 200 g slatkog vrhnja
- 200 g ribanog edamera
Izvana:
- 50 g edamera
- 1 grančica svježeg ružmarina
Način pripreme
Krumpir ogulite, narežite na kocke, kuhajte u slanoj vodi desetak minuta. Poriluk narežite na kolute, odvojite bijeli od zelenog dijela. Dodajte bijeli dio poriluka pred kraj kuhanja krumpira pa zajedno kuhajte 2 – 3 minute.
Odvojite nekoliko listića ružmarina pa ih tostirajte u suhoj tavi, stavite ružmarin sa strane, u tavu dodajte maslinovo ulje i popržite kratko zeleni dio poriluka.
Razmutite jaja s oba vrhnja, posolite i umiješajte ribani edamer. Posudu za pečenje premažite maslacem, rasporedite krumpir i poriluk, pospite tostiranim ružmarinom, prelijte mješavinom jaja i vrhnja, zapecite u pećnici na 180 °C 20 minuta.
Prije posluživanja dodajte savijene dvije tanke ploške sira i dekorirajte grančicom ružmarina.
Kod tostiranja ružmarina pazite da ne zagori jer će postati gorkast.