Salata od bundeve, cikle i kvinoje
sastojci
- 160 g kvinoje
- 400 g hokkaido bundeve
- 300 g svježe cikle
- 7-8 listića kadulje
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
Za salatni preljev:
- 60 ml maslinova ulja
- 3 češnja protisnutog češnjaka
- 1 žlica krupnije nasjeckanog peršina
- 1 žlica limunova soka
- sol
- papar
Način pripreme
Kvinoju prelijte s 400 ml vode, dodajte ½ žličice soli, stavite na vatru, pa kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, a zatim je ostavite da se malo ohladi. Bundevu i ciklu očistite i operite. Narežite ih na manje ploške debljine oko ½ cm.
U grill-tavu stavite maslinovo ulje pa kad se dobro zagrije, dodajte listiće kadulje. Nakon minutu-dvije, kad listovi povenu, izvadite ih, a u tavi popržite bundevu i ciklu do lijepe zlatne boje. Pečenu bundevu i ciklu pomiješajte s kvinojom.
Salatni preljev pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, peršin te malo soli i papra. Prelijte preko kvinoje, lagano izmiješajte i poslužite.
Prije pripreme sjemenke kvinoje obavezno isperite hladnom vodom jer na njima obično ostane malo saponina kojim su inače presvučene.