Rustikalna povrtna pizza
sastojci
Za tijesto:
- 350 g pšeničnog brašna
- 150 g raženog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml tople vode
- 0.5 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Nadjev:
- 300 g šparoga
- 150 g kalamata maslina
- 200 g šampinjona
- 150 ml umaka od rajčice
- 0.5 žličice sušenog origana
- 200 g topivog sira po izboru
Način pripreme
Pomiješajte u šalici kvasac, šećer i malo tople vode i ostavite da se digne. Pomiješajte pšenično i raženo brašno, dodajte malo soli, u sredini napravite udubinu pa tu dodajte pripremljeni kvasac, maslinovo ulje i preostalu toplu vodu.
Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, barem 10 minuta. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta. Za to vrijeme očistite šparoge, uklonite im donji, tvrdi dio. Gornji dio šparoga kratko blanširajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite. Premijesite tijesto, formirajte u 4 manje kugle i ostavite da malo odmori.
Svaku kuglu sada prvo malo razvaljajte pa rukama dodatno formirajte. Stavite tijesto na lim obložen papirom, tijesto premažite umakom od rajčice, rasporedite tanko narezane gljive, masline i šparoge.
Pospite naribanim sirom i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite na 250 °C oko 10 minuta. Rubove pečene pizze premažite maslinovim uljem, pospite svaku pizzu s malo sušenog origana i odmah poslužite.
U umak od rajčica dodajte malo češnjaka u granulama.