Rižoto sa šparogama i špinatom
sastojci
- 250 g riže Arborio
- 100 g luka
- 300 g šparoga
- 2 češnja češnjaka
- 1 mladi luk
- 50 ml bijelog vina
- 3 žlice maslinova ulja
- 100 g mladog špinata
- 50 g mascarpone sira
- 25 g maslaca
- 2 povrtne kocke
- 1 žlica narezanog vlasca
- sol
Način pripreme
Šparogama odstranite donji čvrsti dio, narežite ih na veće komade i skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
U 1 l kipuće vode stavite povrtne kocke, kuhajte dvije minute i maknite s vatre.
U većoj dubljoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju pržite sitno narezani luk do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak, mladi luk narezan na kolutiće, jednu žličicu soli i rižu.
Pržite na srednje jakoj vatri oko 2 minute pa zalijte bijelim vinom i pirjajte dok riža ne upije tekućinu. Podlijte s oko 200 ml povrtnog temeljca i nastavite pirjati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad riža upije tekućinu, postupak ponovite.
Prilikom dolijevanja posljednje količine temeljca, dodajte mascarpone, sitnije nasjeckani špinat, maslac i kuhane šparoge pa lagano promiješajte, poklopite i maknite s vatre. Pustite da odstoji 5 minuta. Pospite narezanim vlascem i poslužite.
Ovo ukusno jelo možete pripremiti i od divljih šparoga.