Rižoto s pečenim rotkvicama, mladim lukom i rukolom
sastojci
- 400 g riže (carnaroli ili arborio)
- 300 g rotkvica
- 200 g mladog luka
- 50 g rukole
- 1-2 češnja mladog luka
- 80 ml bijelog vina
- 140 ml maslinovog ulja
- 100 ml ulja
- 60 g maslaca
- 40 g parmezana
- 1.2 l povrtnog temeljca
- sol, papar
- 0.5 vezice vlasca
Način pripreme
Na 50 ml maslinova ulja glazirajte rižu; kad postane prozirna, dodajte sitno nasjeckani češnjak, podlijte vinom i kuhajte da se alkohol reducira. Potom počnite malo-pomalo podlijevati toplim temeljcem stalno miješajući, začinite solju i kuhajte na laganoj vatri 18 minuta.
Maknite s vatre, umiješajte naribani parmezan, zatim listiće maslaca i završite tankim mlazom maslinova ulja (50 ml). Rukolu kratko pržite u fritezi u dubokoj masnoći.
Rotkvice, ovisno o veličini, narežite na četvrtine i polovine, mladi luk uzdužno prerežite, stavite u posudu za pečenje, posolite, nakapajte maslinovim uljem (40 ml) i pecite 15 minuta na 180 ° C.
Pečeni luk, rotkvice i rukolu rasporedite na rižoto, začinite svježe mljevenim paprom, pospite nasjeckanim vlascem i poslužite.
Da bi pečeno povrće bilo sočnije, tijekom pečenja ga možete pokriti aluminijskom folijom.