
Rižoto od mrkve
sastojci
- 350 g mrkve
- 1.3 l vode
- 2 kocke od povrća
- 0.5 žličice soli
- 100 g kremastog sira
- 30 ml ulja
- 120 g luka
- 250 g riže Arborio
- 40 g naribanog sira Grana Padano
- 1 žlica nasjeckanog timijana
Način pripreme
Mrkvu očistite, narežite na kockice i stavite u 1,3 L kipuće vode, dodajte kocke od povrća, sol, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 20 minuta.
Kuhanu mrkvu procijedite, a tekućinu sačuvajte. Mrkvu propasirajte, pomiješajte s kremastim sirom i ostavite sa strane.
Na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, pržite još 1 - 2 minute lagano miješajući, pa podlijte sa ¼ tekućine u kojoj se kuhala mrkva. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Isti postupak ponovite još dva puta.
Dodajte propasiranu mrkvu sa sirom te ostatak tekućine. Sve dobro promiješajte i kuhajte još 4 - 5 minuta pa maknite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 3 - 4 minute.
Poslužite posuto naribanim sirom i nasjeckanim timijanom.
Proizvodi iz recepta


