RIBLJI PRUTIĆI I POMFRIT OD BATATA IZ PEĆNICE S TARTAR UMAKOM
sastojci
- 500 g fileta ribe (poput bakalara, oslića ili lososa)
- 2 velika batata
- 100 g brašna
- 100 g krušnih mrvica
- 2 jaja
- 3 žlice maslinova ulja
- sol po ukusu
- papar po ukusu
- listići svježeg kopra, za dekoraciju
Za tartar umak:
- 150 g majoneze
- 2 kisela krastavca, nasitno nasjeckana
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
- 1 žlica svježeg kopra, nasitno nasjeckanog
- 1 žlica kapara, nasitno nasjeckanih
- 1 žlica svježeg soka limuna
- sol i papar, po želji
Način pripreme
Ogulite batate i narežite ih na štapiće. Rasporedite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem te posolite i popaprite po svom ukusu. Pecite 25-30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C ili dok ne postanu zlatno smeđe boje i hrskavi.
U jednoj posudi pomiješajte brašno sa soli i paprom. U drugoj posudi istucite jaja, a u treću posudu stavite krušne mrvice. Filete narežite u obliku prutića pa ih, jedan po jedan, prvo uvaljajte u brašno, zatim umačite u jaja, pa u krušne mrvice. Rasporedite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C ili dok ne porumene i ispeku se.
Pripremite tartar umak. U zdjeli pomiješajte majonezu, nasitno nasjeckane kisele krastavce, peršin, kopar i kapare te limunov sok. Posolite i popaprite, po svom ukusu.
Poslužite riblje prutiće i pomfrit od batata uz pripremljeni tartar umak. Ukrasite listićima svježeg kopra.