Ratatouille s umakom
sastojci
- 3 rajčice
- 2 manja patlidžana
- 2 tikvice
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanog peršina, sol, papar
Za umak:
- 1 češanj češnjaka
- 50 g luka
- 400 g sjeckane rajčice
- 1 žlica nasjeckanog timjana
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 lovorov list
- 0.5 žličice šećera, sol, papar
Način pripreme
Na zagrijanom maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk i lagano ga pržite do zlatnožute boje. Dodajte sjeckanu rajčicu, šećer, protisnuti češnjak, lovorov list, 100 ml vode te malo soli i papra.
Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta pa maknite s vatre i umiješajte peršin i timijan. Povrće očistite, operite i narežite na tanje ploške.
U vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine ulijte umak i rasporedite ga po dnu. Po njemu naizmjenično slažite narezano povrće, a na kraju prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite.
Posudu dobro zatvorite papirom za pečenje i pecite 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.
Maknite papir i pecite još 15-ak minuta na 200 °C da bi se lijepo zapeklo. Poslužite posuto nasjeckanim peršinom i uživajte.