Ratatouille s umakom


sastojci

  • 3 rajčice
  • 2 manja patlidžana
  • 2 tikvice
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica nasjeckanog peršina, sol, papar

Za umak:

  • 1 češanj češnjaka
  • 50 g luka
  • 400 g sjeckane rajčice
  • 1 žlica nasjeckanog timjana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 lovorov list
  • 0.5 žličice šećera, sol, papar

Način pripreme

01

Na zagrijanom maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk i lagano ga pržite do zlatnožute boje. Dodajte sjeckanu rajčicu, šećer, protisnuti češnjak, lovorov list, 100 ml vode te malo soli i papra.

02

Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta pa maknite s vatre i umiješajte peršin i timijan. Povrće očistite, operite i narežite na tanje ploške.

03

U vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine ulijte umak i rasporedite ga po dnu. Po njemu naizmjenično slažite narezano povrće, a na kraju prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite.

04

Posudu dobro zatvorite papirom za pečenje i pecite 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.

05

Maknite papir i pecite još 15-ak minuta na 200 °C da bi se lijepo zapeklo. Poslužite posuto nasjeckanim peršinom i uživajte.

podijeli