Prženi hrskavi luk
sastojci
- 350 g luka
- 150 g brašna od slanutka
- 75 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica kurkume
- 2 žličice sjemenki kima
- 1 žličica soli
- 1 češanj češnjaka
- 2 čili papričice
- 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
- sok i naribana korica jednog limuna
- ulje za prženje
Način pripreme
Luk narežite na ploške debljine nekoliko milimetara i ostavite ga da malo odstoji.
Oba brašna pomiješajte pa umiješajte prašak za pecivo, kurkumu, sjemenke kima, sol, protisnuti češnjak, sitno nasjeckane čili papričice, svježi korijandar i naribanu limunovu koricu.
Dolijte limunov sok, 150 - 200 ml vode i umijesite polutekuće tijesto.
U tijesto dodajte narezani luk i dobro izmiješajte tako da se cijeli luk obloži smjesom.
U višoj posudi zagrijte ulje za prženje koje treba biti duboko barem 10 cm.
Pomoću žlice zagrabite dio smjese i uronite je u vruće ulje. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite svu smjesu, ali u ulje stavljajte samo onoliko smjese koliko je potrebno da se hrskavci ne prilijepe.
Pržite 1 - 2 minute do lijepe zlatne boje, okrenite pomoću šuplje ili mrežaste žlice, još kratko pržite pa izvadite i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Kad sve ispržite, poslužite uz umak od vrhnja ili neki drugi, prema vašoj želji.
U posudu s uljem nemojte stavljati previše smjese jer će se temperatura ulja previše sniziti pa će luk biti više kuhan i mekan nego pržen i hrskav