Povrtni ramen s keljom, tofuom i šampinjonima

sastojci

  • 700 g kelja
  • 250 g soba rezanaca (od heljde)
  • 160 g šampinjona
  • 300 g tofua
  • 20 g sezama
  • 200 g mladog luka
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 60 ml sezamovog ulja
  • 20 ml umaka od soje
  • 30 ml rižinog octa
  • 40 g svježeg đumbira
  • 2-3 zrna papra
  • sol
  • čili po želji

Način pripreme

01

Skuhajte povrtni temeljac.

02

Na 40 ml sezamovog ulja popržite ploškice mladog luka (ostavite 50 g zelenih pera luka sa strane), mrkve, celera i peršina, dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko popržite, zalijte litrom vode, dodajte zrna papra i kuhajte 20 minuta, procijedite.

03

U međuvremenu skuhajte rezance od heljde prema uputi na pakiranju.

04

Kelj očistite i narežite na trakice, šampinjone na ploške, tofu na kockice, đumbir sitno naribajte.

05

Povrtni temeljac začinite umakom od soje i rižinim octom, dodajte đumbir i čilija po želji i u njemu kratko prokuhajte kelj.

06

Šampinjone pržite na jakoj vatri, na preostalom ulju, čim dobiju boju maknite s vatre i posolite. Dodajte uz kelj ocijeđene rezance, kockice tofua i šampinjone, pospite koso rezanim perima mladog luka i tostiranim sezamom.

podijeli