Povrtni ramen s keljom, tofuom i šampinjonima
sastojci
- 700 g kelja
- 250 g soba rezanaca (od heljde)
- 160 g šampinjona
- 300 g tofua
- 20 g sezama
- 200 g mladog luka
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 1 češanj češnjaka
- 60 ml sezamovog ulja
- 20 ml umaka od soje
- 30 ml rižinog octa
- 40 g svježeg đumbira
- 2-3 zrna papra
- sol
- čili po želji
Način pripreme
Skuhajte povrtni temeljac.
Na 40 ml sezamovog ulja popržite ploškice mladog luka (ostavite 50 g zelenih pera luka sa strane), mrkve, celera i peršina, dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko popržite, zalijte litrom vode, dodajte zrna papra i kuhajte 20 minuta, procijedite.
U međuvremenu skuhajte rezance od heljde prema uputi na pakiranju.
Kelj očistite i narežite na trakice, šampinjone na ploške, tofu na kockice, đumbir sitno naribajte.
Povrtni temeljac začinite umakom od soje i rižinim octom, dodajte đumbir i čilija po želji i u njemu kratko prokuhajte kelj.
Šampinjone pržite na jakoj vatri, na preostalom ulju, čim dobiju boju maknite s vatre i posolite. Dodajte uz kelj ocijeđene rezance, kockice tofua i šampinjone, pospite koso rezanim perima mladog luka i tostiranim sezamom.