vegan baked potatoes with mushrooms in bechamel sauce with soy milk. healthy lunch or dinner for the family
Copyright (c) 2020 IriGri/Shutterstock. No use without permission.

Pole krumpira s veganskim umakom od šampinjona

sastojci

Za krumpir:

  • 8 krumpira, srednje veličine
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 3 žlice maslinova ulja

Za umak od šampinjona:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 250 g šampinjona
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica gustina
  • 150 ml sojinog mlijeka
  • 1 žlica peršina, nasitno nasjeckanog

Način pripreme

01

Krumpir dobro operite i narežite na polovice.

02

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 °C.

03

Polovice krumpira rasporedite na lim, polijte ih maslinovim uljem pa posolite i popaprite. Pecite 45 minuta.

04

Za to vrijeme pripremite umak. Na maslinovu ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Potom dodajte šampinjone pa posolite i popaprite.

05

Kad šampinjoni poprime boju, dodajte žlicu gustina, promiješajte i odmah zalijte povrtnim temeljcem i sojinim mlijekom. Na kraju dodajte pola količine nasjeckanog peršina i pustite da provri pa kuhajte još 5 minuta.

06

Nakon 45 minuta pečenja krumpira, kad poprimi malo boje, na vrh svakog krumpira dodajte 2 žlice umaka pa ih vratite u pećnicu da se peku još 10 minuta.

07

Kad izvadite pečeni krumpir iz pećnice, pospite po njemu ostatak nasjeckanog peršina i poslužite.

podijeli