Pole krumpira s veganskim umakom od šampinjona
sastojci
Za krumpir:
- 8 krumpira, srednje veličine
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 3 žlice maslinova ulja
Za umak od šampinjona:
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 250 g šampinjona
- 150 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica gustina
- 150 ml sojinog mlijeka
- 1 žlica peršina, nasitno nasjeckanog
Način pripreme
Krumpir dobro operite i narežite na polovice.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 °C.
Polovice krumpira rasporedite na lim, polijte ih maslinovim uljem pa posolite i popaprite. Pecite 45 minuta.
Za to vrijeme pripremite umak. Na maslinovu ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Potom dodajte šampinjone pa posolite i popaprite.
Kad šampinjoni poprime boju, dodajte žlicu gustina, promiješajte i odmah zalijte povrtnim temeljcem i sojinim mlijekom. Na kraju dodajte pola količine nasjeckanog peršina i pustite da provri pa kuhajte još 5 minuta.
Nakon 45 minuta pečenja krumpira, kad poprimi malo boje, na vrh svakog krumpira dodajte 2 žlice umaka pa ih vratite u pećnicu da se peku još 10 minuta.
Kad izvadite pečeni krumpir iz pećnice, pospite po njemu ostatak nasjeckanog peršina i poslužite.