Omotani falafel s avokadom
sastojci
- 400 g slanutka
- 0.5 glavice luka
- 4 režnja češnjaka
- 3 žlice narezanog peršina
- 1 žlica brašna
- pola žličice sode bikarbone
- 3 prstohvata soli
- 1 prstohvat papra
- 1 žličica mljevenog kumina
- 200 ml biljnog ulja za prženje
Za posluživanje:
- 4 velike tortilje (wraps)
- 1 avokado
- 10 listova zelene salate
- 100 g slanog sira (feta)
Način pripreme
U blender stavite sve sastojke za falafel osim ulja i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u hladnjak na 2 sata. Od ohlađene smjese vlažnim rukama radite kuglice. Neka im veličina bude međusobno jednaka, kako bi se ravnomjerno ispekli.
Zagrijte ulje i na srednje jakoj vatri pržite kuglice oko 5 minuta, dok ne dobiju lijepu boju.
Okrećite ih da bi se ispekle sa svih strana podjednako. Vadite okruglice na papirnati ručnik da se ocijede.
Operite i posušite listove zelene salate, a avokado ogulite, maknite košticu i narežite na ploške. U velike tortilje rasporedite listove salate, dodajte okruglice, narezani avokado i izmrvljeni sir. Čvrsto zamotajte i poslužite.
Kuglice od slanutka mogu se peći i u pećnici. Prije pečenja ih nakapajte s malo ulja i pecite na 220 °C dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.