Okruglice od leće u curry umaku
sastojci
- 150 g crvene leće
- 1 luk
- 150 g mrkve
- 100 g zobenih pahuljica
- 1 žličica soli
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
Umak
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica currya u prahu
- 1 čili papričica ili malo ljute paprike u prahu
- 250 ml mesnog temeljca
- 150 ml kokosovog mlijeka
- 2 žlice maslinovog ulja
Način pripreme
Leću dobro isperite pod mlazom vode. Stavite leću i 500 ml vode u manju posudu i pustite da zakipi. Kad zakipi, smanjite vatru i uz stalno miješanje pričekajte da se leća pretvori u pire, a tekućina iz nje ishlapi.
Kada je leća kuhana ostavite je da se ohladi. U ohlađenu crvenu leću dodajte očišćenu naribanu mrkvu, zobene pahuljice, sitno sjeckani list peršina i sitno sjeckani luk. Smjesu posolite, popaprite, sve dobro promiješajte i rukama zamijesite u jednoličnu smjesu. Ostavite da se smjesa 20 minuta hladi u hladnjaku. Od ohlađene smjese napravite manje kuglice.
U zagrijanu tavu stavite ulje i pržite okruglice 10 minuta, tako da dobiju boju sa svih strana. Maknite okruglice u zdjelu, a u istoj tavi pripremite umak. Dodajte u tavu malo ulja i popržite nasjeckani luk, kad omekša dodajte protisnuti češnjak, žlicu currya i nasjeckanu ljutu papriku i miješajte na jakoj vatri minutu. Dodajte mesni temeljac i kokosovo mlijeko, vratite okruglice i sve skupa kuhajte još 10 minuta.
Okruglice formirajte vlažnim rukama kako vam se smjesa ne bi lijepila za dlanove.