Lazanje s crvenim radičem

sastojci

  • 500 g svježeg tijesta za lazanje
  • 1 kg crvenog radiča
  • 250 g ljubičastog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 40 g maslaca, za mazanje posude

Bešamel:

  • 60 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • sol, muškatni oraščić
  • 300 g gauda sira
  • 5 g rukole
  • 4-5 listića svježeg bosiljka
  • 10 g sezama
  • 10 ml reduciranog balzamičnog octa

Način pripreme

01

Radič očistite i narežite na rezance. Na maslinovu ulju popržite sjeckani luk, kad uvene dodajte crveni radič, sotirajte pa dodajte sitno sjeckani češnjak i posolite.

02

Na maslacu svijetlo popržite brašno, zalijte polako mlijekom stalno miješajući. Kuhajte na laganoj vatri miješajući petnaestak minuta, začinite solju i ribanim muškatnim oraščićem.

03

Radič spojite s gotovim bešamel umakom, izmiksajte pola količine i ponovno spojite. Posudu za lazanje premažite maslacem pa stavite red lazanja, zatim nadjev od radiča, pospite ribanom gaudom i tako ponovite još dva puta. Završite ribanom gaudom.

04

Pecite na 200 °C oko 25 minuta. Gotove lazanje režite na kocke, dekorirajte listićima rukole i bosiljka, pospite sezamom i poslužite.

Umjesto radiča, lazanje možete napraviti i s ljubičastim kupusom.

podijeli