Lazanje s crvenim radičem
sastojci
- 500 g svježeg tijesta za lazanje
- 1 kg crvenog radiča
- 250 g ljubičastog luka
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml maslinova ulja
- 40 g maslaca, za mazanje posude
Bešamel:
- 60 g maslaca
- 60 g brašna
- 500 ml punomasnog mlijeka
- sol, muškatni oraščić
- 300 g gauda sira
- 5 g rukole
- 4-5 listića svježeg bosiljka
- 10 g sezama
- 10 ml reduciranog balzamičnog octa
Način pripreme
Radič očistite i narežite na rezance. Na maslinovu ulju popržite sjeckani luk, kad uvene dodajte crveni radič, sotirajte pa dodajte sitno sjeckani češnjak i posolite.
Na maslacu svijetlo popržite brašno, zalijte polako mlijekom stalno miješajući. Kuhajte na laganoj vatri miješajući petnaestak minuta, začinite solju i ribanim muškatnim oraščićem.
Radič spojite s gotovim bešamel umakom, izmiksajte pola količine i ponovno spojite. Posudu za lazanje premažite maslacem pa stavite red lazanja, zatim nadjev od radiča, pospite ribanom gaudom i tako ponovite još dva puta. Završite ribanom gaudom.
Pecite na 200 °C oko 25 minuta. Gotove lazanje režite na kocke, dekorirajte listićima rukole i bosiljka, pospite sezamom i poslužite.
Umjesto radiča, lazanje možete napraviti i s ljubičastim kupusom.