Kus-kus s prženim lososom i jogurtom
sastojci
- 200 g kus kusa
- 500 g šparoga
- 75 ml maslinova ulja
- 100 g luka
- 150 g crvene paprike
- 150 g žute paprike
- 0.5 vezice krupno narezanog peršina
- 200 g grčkog jogurta
- sol i papar
- 800 g fileta lososa
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žlica limunova soka
- 0.5 žličice češnjaka u prahu
- sol i papar
Način pripreme
Šparogama odstranite donji čvrsti dio, narežite ih na veće komade i skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
U veću tavu ulijte 500 ml vode, dodajte jednu žličicu soli, stavite na vatru i pustite da zakuha. Uspite kus-kus, lagano promiješajte, poklopite, maknite s vatre i ostavite da stoji pet minuta. Kus-kus prebacite u veću zdjelu, prelijte s 50 ml maslinova ulja i lagano promiješajte vilicom kako bi se zrna odvojila i ravnomjerno prekrila uljem.
Na preostalom maslinovu ulju popržite sitno narezani luk do zlatnožute boje pa dodajte paprike narezane na kockice i kratko pržite. Dodajte kus-kusu zajedno s kuhanim šparogama, narezanim peršinom, popaprite i promiješajte.
Maslinovu ulju dodajte limunov sok, češnjak u prahu, malo papra i jednu žličicu soli. Promiješajte, a zatim pripremljenom mješavinom premažite filete lososa.
Filete lososa stavite s kožicom prema dolje u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta. Pečeni losos poslužite na podlozi od kus-kusa preliven grčkim jogurtom.
Kus-kus možete zamijeniti rižom.