Kuglof od mrkve i pekan oraha s karamelom

sastojci

  • 500 g mrkve
  • 100 g pekan oraha + 8 polovica za ukrašavanje
  • 4 jaja
  • 190 g zukka sladila
  • 130 g maslaca
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 g cimeta
  • 20 g sitno ribanog đumbira
  • sok ½ limuna
  • krušne mrvice za kalup

Karamel:

  • 260 g zukka sladila
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za šlag

Način pripreme

01

Mrkvu sitno naribajte, orahe nasjeckajte. Pjenasto miksajte jaja, zukka sladilo i vanilin šećer. Dodajte 100 g omekšanog maslaca, brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom, zatim dodajte ribanu mrkvu, ribani đumbir, sok od limuna i sjeckane orahe.

02

Kalup za kuglof premažite preostalim maslacem i pospite krušnim mrvicama, prebacite tijesto i pecite na 165 - 170 °C oko 50 minuta.

03

U međuvremenu karamelizirajte zukku kao šećer u širokoj posudi debljeg dna - nemojte miješati, već tresite posudu lijevo-desno. Kad ste dobili karamel željene boje, zalijte mlijekom pa miješajte da se karamel otopi, potom zalijte vrhnjem, promiješajte i prokuhajte.

04

Kad se kuglof ohladi, prelijte ga karamelom i ukrasite polovicama pekan oraha.

Zukka je manje slatka od običnog šećera pa će i kolač biti manje sladak.

podijeli