Kuglof od mrkve i pekan oraha s karamelom
sastojci
- 500 g mrkve
- 100 g pekan oraha + 8 polovica za ukrašavanje
- 4 jaja
- 190 g zukka sladila
- 130 g maslaca
- 100 g kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 g cimeta
- 20 g sitno ribanog đumbira
- sok ½ limuna
- krušne mrvice za kalup
Karamel:
- 260 g zukka sladila
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
Način pripreme
Mrkvu sitno naribajte, orahe nasjeckajte. Pjenasto miksajte jaja, zukka sladilo i vanilin šećer. Dodajte 100 g omekšanog maslaca, brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom, zatim dodajte ribanu mrkvu, ribani đumbir, sok od limuna i sjeckane orahe.
Kalup za kuglof premažite preostalim maslacem i pospite krušnim mrvicama, prebacite tijesto i pecite na 165 - 170 °C oko 50 minuta.
U međuvremenu karamelizirajte zukku kao šećer u širokoj posudi debljeg dna - nemojte miješati, već tresite posudu lijevo-desno. Kad ste dobili karamel željene boje, zalijte mlijekom pa miješajte da se karamel otopi, potom zalijte vrhnjem, promiješajte i prokuhajte.
Kad se kuglof ohladi, prelijte ga karamelom i ukrasite polovicama pekan oraha.
Zukka je manje slatka od običnog šećera pa će i kolač biti manje sladak.