Kruh u tavi s artičokama, špinatom i sirom
sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 6 g soli
- 5 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 80 ml maslinova ulja
- 200-250 ml mlake vode
- 50 g maslaca za mazanje
- 400 g mariniranih artičoka
- 200 g baby špinata
- 2 češnja češnjaka
- 250 g mozzarelle
- 40 g ribanog parmezana
- 180 g kiselog vrhnja
- sol
Način pripreme
Namrvite kvasac u malo toplog mlijeka uz dodatak šećera i žlice brašna, ostavite na toplom desetak minuta. Brašnu dodajte kvasac, mlijeko, ulje i sol, počnite mijesiti tijesto uz postupno dodavanje mlake vode.
Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže sat vremena. U međuvremenu grubo narežite listove špinata, narežite artičoke, sitno nasjeckajte češnjak.
Zamiješajte artičoke, špinat i češnjak s vrhnjem, posolite i dodajte ribani parmezan. Tijesto oblikujte u krug s tankom sredinom i debljim rubovima (rukama izvlačite tijesto od sredine prema rubu), stavite u tavu premazanu maslacem.
U sredinu stavite pripremljen nadjev, rubove tijesta premažite maslacem, pospite ribanom mozzarellom, pecite na 200 °C oko 15 minuta.
Tijesto možete oblikovati i u manje loptice pa slagati jednu do druge.