Gratinirani krumpir sa špinatom

sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 300 g špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • sol
  • papar
  • 100 g ementalera
  • 50 g parmezana

Način pripreme

01

Krumpir ogulite, operite, prerežite popola i kuhajte u slanoj vodi dok ne bude napola skuhan.

02

Špinat očistite, operite i kratko blanširajte.

03

Za bešamel umak zagrijte maslac, kada se otopi dodajte brašno i sve miješajte na laganoj vatri 2-3 minute.

04

Dodajte mlijeko i uz stalno miješanje na­stavite kuhati dok se umak ne zgusne i postane gladak.

05

Na kraju bešamel posolite, popaprite i dodajte malo naribanog muškatnog oraščića.

06

U vatrostalnu posudu rasporedite polovice pro­kuhanog krumpira i blanširani, grubo narezani špinat.

07

Pospite nasjeckanim češnjakom, prelijte pripremljenim bešamel umakom pa na kraju pospite nari­banim sirom ementalerom i parmezanom.

08

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-30 minuta na 180 °C.

Umjesto krumpira možete koristiti batat ili čičoku.

podijeli