sastojci
- 1 kg krumpira
- 300 g špinata
- 2 češnja češnjaka
- 40 g maslaca
- 40 g brašna
- 500 ml mlijeka
- malo naribanog muškatnog oraščića
- sol
- papar
- 100 g ementalera
- 50 g parmezana
Način pripreme
Krumpir ogulite, operite, prerežite popola i kuhajte u slanoj vodi dok ne bude napola skuhan.
Špinat očistite, operite i kratko blanširajte.
Za bešamel umak zagrijte maslac, kada se otopi dodajte brašno i sve miješajte na laganoj vatri 2-3 minute.
Dodajte mlijeko i uz stalno miješanje nastavite kuhati dok se umak ne zgusne i postane gladak.
Na kraju bešamel posolite, popaprite i dodajte malo naribanog muškatnog oraščića.
U vatrostalnu posudu rasporedite polovice prokuhanog krumpira i blanširani, grubo narezani špinat.
Pospite nasjeckanim češnjakom, prelijte pripremljenim bešamel umakom pa na kraju pospite naribanim sirom ementalerom i parmezanom.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-30 minuta na 180 °C.
Umjesto krumpira možete koristiti batat ili čičoku.