Gratinirani krumpir s povrćem
sastojci
- kg krumpira
- 150 g korijena celera
- 200 g mini rajčica
- 250 g žutih tikvica
- 100 g luka
- 5 žlica maslinova ulja
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica sušenog ružmarina
- 1 žlica poprženog sezama
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 50 g naribanog parmezana
- sol i papar
- maslac za premazivanje kalupa
Način pripreme
Krumpir narežite na veće kriške i stavite u namašćenu vatrostalnu posudu (34 x 20 cm). Dodajte na manje komade narezan luk i korijen celera. Posolite, popaprite i pospite timijanom i ružmarinom, prelijte maslinovim uljem i izmiješajte. Pecite oko 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C.
Jaja razmutite, pomiješajte sa slatkim vrhnjem i malo soli.
Posudu izvadite iz pećnice, dodajte tikvice narezane na ploške, rajčice prerezane napola, promiješajte, prelijte pripremljenim vrhnjem i pospite naribanim parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite još 40 – 45 minuta.
Kad bude pečeno, izvadite i pospite sezamom pa poslužite.
Uz celer i luk, krumpiru možete dodati i malo narezane svježe paprike.