Gobi manchurian
sastojci
- 300 g očišćene cvjetače (samo cvjetovi)
- 80 g brašna
- 40 g kukuruznog brašna
- 0.5 žličice čilija u prahu
- sol, grubo zdrobljeni papar
- 200 ml ulja za prženje
Mandžurijski umak:
- 20 ml ulja
- 2 češnja češnjaka
- 20 g svježeg đumbira
- 1 zelena čili papričica
- 60 g mladog luka
- 30 ml umaka od soje
- 15 ml jabučnog octa
- 20 g koncentrata rajčice
- 20 g šećera
- 30 ml čili umaka
- 50-60 ml vode
- sol
- grubo zdrobljeni papar
Za posipanje:
- 40 g mladog luka
Način pripreme
Cvjetove cvjetače blanširajte 4 – 5 minuta, ocijedite i rasporedite na krpu da se osuše.
Pomiješajte oba brašna, čili, sol i papar te dodajte vode da dobijete srednje gusto tijesto. Zagrijte ulje za prženje. U smjesu ubacite komade cvjetače i okrećite ih žlicom da se oblože sa svih strana pa ih ispržite na ulju tako da postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Izvadite ih na papirnati kuhinjski ubrus da se ocijedi višak masnoće.
Za umak zagrijte ulje u širokoj tavi, dodajte sitno nasjeckane češnjak, đumbir i čili papričicu. Propirjajte minutu pa dodajte usitnjeni mladi luk i popržite 2 minute. Prelijte umakom od soje i čili umakom, dodajte šećer i ocat, promiješajte, dodajte koncentrat rajčice i vodu te papar i sol (oprezno: umak od soje je slan).
Kuhajte na srednjoj vatri da se zgusne pa po želji izmiksajte štapnim mikserom. Umak mora biti kiselo-slatko-ljut. Ostavite ga da se hladi minutu-dvije te njime prelijte cvjetaču. Pospite nasjeckanim mladim lukom i poslužite.
Cvjetača mora biti nešto tvrđa pa ju možete i kuhati na pari.