sastojci

  • 300 g očišćene cvjetače (samo cvjetovi)
  • 80 g brašna
  • 40 g kukuruznog brašna
  • 0.5 žličice čilija u prahu
  • sol, grubo zdrobljeni papar
  • 200 ml ulja za prženje

Mandžurijski umak:

  • 20 ml ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 20 g svježeg đumbira
  • 1 zelena čili papričica
  • 60 g mladog luka
  • 30 ml umaka od soje
  • 15 ml jabučnog octa
  • 20 g koncentrata rajčice
  • 20 g šećera
  • 30 ml čili umaka
  • 50-60 ml vode
  • sol
  • grubo zdrobljeni papar

Za posipanje:

  • 40 g mladog luka

Način pripreme

01

Cvjetove cvjetače blanširajte 4 – 5 minuta, ocijedite i rasporedite na krpu da se osuše. 

02

Pomiješajte oba brašna, čili, sol i papar te dodajte vode da dobijete srednje gusto tijesto. Zagrijte ulje za prženje. U smjesu ubacite komade cvjetače i okrećite ih žlicom da se oblože sa svih strana pa ih ispržite na ulju tako da postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Izvadite ih na papirnati kuhinjski ubrus da se ocijedi višak masnoće. 

03

Za umak zagrijte ulje u širokoj tavi, dodajte sitno nasjeckane češnjak, đumbir i čili papričicu. Propirjajte minutu pa dodajte usitnjeni mladi luk i popržite 2 minute. Prelijte umakom od soje i čili umakom, dodajte šećer i ocat, promiješajte, dodajte koncentrat rajčice i vodu te papar i sol (oprezno: umak od soje je slan). 

04

Kuhajte na srednjoj vatri da se zgusne pa po želji izmiksajte štapnim mikserom. Umak mora biti kiselo-slatko-ljut. Ostavite ga da se hladi minutu-dvije te njime prelijte cvjetaču. Pospite nasjeckanim mladim lukom i poslužite.

Cvjetača mora biti nešto tvrđa pa ju možete i kuhati na pari.

podijeli

Proizvodi iz recepta