sastojci

  • 750 g zrelih rajčica
  • 1 veliki komorač
  • 300 ml kipuće slane vode
  • 0.75 žličice sjemenki korijandra
  • 0.25 žličice miješanih zrna papra
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 veliki režanj češnjaka (zgnječen)
  • 1 manji crveni luk, nasjeckan
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica limunova soka
  • 0.75 žličice sjeckanog origana, plus malo za ukras
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • 1 žlica krupne morske soli

Način pripreme

01

Stavite rajčice u veliki lonac, prelijte s toliko kipuće vode da ih prekrije pa ostavite oko 1 minute. Ocijedite ih, pažljivo im ogulite kožu, izvadite sjemenke i krupno narežite.

02

S komorača odstranite listove, glavicu tanko narežite i stavite u posudu te prelijte kipućom slanom vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.

03

U mužaru zdrobite korijandar i papar. U velikoj dubokoj tavi zagrijte ulje, dodajte izmrvljene začine, češnjak i luk te lagano pirjajte 5 minuta.

04

Mješavini luka dodajte ocat, limunov sok, rajčice i sjeckani origano. Dobro promiješajte, dodajte komorač i vodu u kojoj se kuhao, pire od rajčica i sol. Kada proključa pustite da nepoklopljeno lagano kuha 10 minuta.

05

Juhu na kraju izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane glatka po vašem ukusu. Ostavite da se ohladi pa premjestite u hladnjak preko noći ili barem nekoliko sati. Poslužite ukrašeno natrganim listovima origana.

podijeli