Gazpacho
sastojci
- 750 g zrelih rajčica
- 1 veliki komorač
- 300 ml kipuće slane vode
- 0.75 žličice sjemenki korijandra
- 0.25 žličice miješanih zrna papra
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 veliki režanj češnjaka (zgnječen)
- 1 manji crveni luk, nasjeckan
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica limunova soka
- 0.75 žličice sjeckanog origana, plus malo za ukras
- 1 žlica pirea od rajčica
- 1 žlica krupne morske soli
Način pripreme
Stavite rajčice u veliki lonac, prelijte s toliko kipuće vode da ih prekrije pa ostavite oko 1 minute. Ocijedite ih, pažljivo im ogulite kožu, izvadite sjemenke i krupno narežite.
S komorača odstranite listove, glavicu tanko narežite i stavite u posudu te prelijte kipućom slanom vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.
U mužaru zdrobite korijandar i papar. U velikoj dubokoj tavi zagrijte ulje, dodajte izmrvljene začine, češnjak i luk te lagano pirjajte 5 minuta.
Mješavini luka dodajte ocat, limunov sok, rajčice i sjeckani origano. Dobro promiješajte, dodajte komorač i vodu u kojoj se kuhao, pire od rajčica i sol. Kada proključa pustite da nepoklopljeno lagano kuha 10 minuta.
Juhu na kraju izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane glatka po vašem ukusu. Ostavite da se ohladi pa premjestite u hladnjak preko noći ili barem nekoliko sati. Poslužite ukrašeno natrganim listovima origana.